Sahara Surfers ile ilgili dikkati ilk çeken şey kesinlikle ve kesinlikle vokal tarzı. Stoner rock'a post-rock yedirmek çok da az rastlanan bir şey değil esasen, fakat stoner rock'ın bu kadar ilginç vokal kullandığı nadirdir.
Efendim, Sahara Surfers, isminin ima ettiği gibi desert rock icra etmiyor, fakat psych rock ile çok ilginç bir etkileşimi olduğundan, bu havayı yaratabiliyor. Müzik, stoner rock bazı üzerine oturtulmuş post-rock, psych rock ve desert rock etkileşimlerinin, modern rock ile buluşması üzerine kurulu. Stoner tonları, post-rock yaklaşımı, psych rock havası, modern rock usulü vokaller (felaket Placebo hatırlattı bana ve ben Placebo'dan nefret ederim işin kötüsü...) var ortada.
Bunun getirileri ne? Aslında şöyle diyeyim, Spacetrip on a Paper Plane çok rahat bir albüm. Kafanıza rahatça yerleşecek melodiler ve riff'ler içeriyor ve birkaç dinleyişte rahatça albüme alışıyorsunuz. Birazcık rock bilginiz varsa ve stoner tonlarına (misal Queens of the Stone Age gibi benzer gitar tonu kullanan bir grup dinleyerek) yabancı değilseniz, albüm sizi en rahat koltuğuna oturtup kulaklıkları yavaşça yerleştiriyor.
Müziğin güzelliği, kendi içinde yakaladığı dinamizmde, fakat buna girmeden önce söylenmesi gereken şey, albümün ritmik bir hoşluğu olduğu. Riff'ler bazen bırak-tut, uzat-kes gibi ikiliklerle gidiyor ve bu da albüme çok güzel bir ritmik yapı veriyor. Misal Propeller, Age ve 812'nin nakaratları, bunu çok güzel yansıtıyor. Ve ritmin en belirgin iki enstrümanı olan bas ve davul kullanımı son derece başarılı, bilhassa zil kullanımı çok iyi diyebilirim.
Bunun da ötesinde, albümde riff kullanımı son derece ilginç. Daha sonra pek çok grupta karşılaştığımı hatırladığım ve/ya pek çok diğer grubun kullandığı bir taktiği Sahara Surfers da bolca kullanıyor: misal, gitarın taşıdığı bir riff'i basa aktarıp gitarı kafasına göre oynatıyor ve böylece şarkılarında bütünlük kuruyor. Bu aslında her zaman gerekli değil, fakat grubun çeşitli (uyumlu) etkileşimleri arasında ne kadar hızlı geçiş yapabildiği düşünülürse bazen zarar vermediği bir gerçek.
Ki, Sahara Surfers'ın en başarılı yönlerinden bir tanesi, kullandıkları etkileşimleri kendi kimliği noktasında buluşturması. Müzikte, bunları duyuyorsunuz, misal Gas post-rock olarak başlayıp, stoner rock devam edip, modern rock'a evrilirken, Color Jam psych rock başlayıp stoner tonu yediriyor. Bu tip numaralar, şükür ki, progresif rock jilet keskinliğiyle değil, stoner rock rahatlığıyla yapıldığından dolayı kulak tırmalamaktan öte, Sahara Surfers'ı akranlarından rahatça ayırıyor.
Artılar: güzel ve rahat müzik, insanı içine çekmesi, rahatça alışılması ve kafada yer etmesi, özgünlüğü.
Eksiler: aslında yok gibi bir şey. Vokaller belki? Yoo....
Kimlere tavsiye edilir: Rock dinleyen herkese.
Sahara Surfers myspace: Sahara Surferspace (aynı zamanda resmi site)
Spacetrip on a Paper Plane albüm kadrosu:
Julia Überbacher: vokal
Andreas Knapp: gitar
Hans-Peter Ganner: bas
Michael Steingress: davul
1. Color Jam
2. Propeller
3. Age
4. 812
5. Sister in Shade
6. Gas
Am I in Trouble? – Spectrum Review
5 saat önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder