28 Temmuz 2010 Çarşamba

Müzik Türü: Aggrotech

Aggrotech Nedir?

Aggrotech, endüstriyel müziğin alt-türlerinden birisidir. Esasen elektro-endüstriyel kategorisine sokulur ve ruhunu anlatmak için basitçe alternatif isimlerine bakmamız yeterli olur: hellektro, terör EBM (Electronic Body Music, elektro-endüstriyelin ve aggrotech'in feci halde etkilendiği tür) ya da TBM (Terror Body Music). Aslında powernoise gibi daha çok sentetik sesler üzerine kurulu müzikler ile (synth)popa yakın duran EBM'in arasında bir noktada yer aldığı söylenebilir.


Türün Genel Özellikleri

Aggrotech'in müzikal altyapısı, aslında bildiğimiz trance ile de pek çok özelliği paylaşır: 'four on the floor' olarak tabir edilen 'beat' tarzına, neredeyse evrensel olarak sahiptir. Bu tarz, sekiz vuruşluk her 'tamamlanmış' parçada sekiz adet kick bulundurur - bu da, metronomun her 'tık' ettiği an için bir 'ıp' demektir. Genellikle ritm üzerine kurulu müziğin bir diğer özelliği, neredeyse hep aynı (ya da çok benzer) synthesizer seslerini kullanması ve bu ağır ritmik yanını, melodi parçacıklarından oluşturduğu müzik ile süslemesidir.

Genel olarak 'gotik club müziği' diye tabir edebileceğimiz aggrotech, düşünüldüğü kadar sakin ya da kendi hainde asla değildir - sonuçta bir sertlik içeren (aggro) müziğin sadece 'ıp tıs ıp tıs' üzerine synthesizer'dan oluşması pek bir ayrıksılık yaratmaz. Fakat çıkartılan seslerin tizliği ve müziğin genel vuruculuğu, noise müziğe yakınlığı için melodik altyapının bozulması (distortion) ve olabildiğince çok filtreden geçirilmesi, aggrotech'i ayırır.

Vokaller ise genellikle vocoder'dan geçirilerek feci halde bozulmuş (distortion eklenmiş), tizleştirilmiş ve insan sesinden çok dijital zebani çığlığını andıracak şekle sokulmuş bir haldedir. Zaman zaman bunun istisnaları olsa da (en barizi Combichrist) genelde bundan bağımsız aggorotech topluluğu yoktur. Vokal genellikle melodik değildir, ve bir yandan aslında black metal ile karşılaştırmak yerinde olacak ise de (ya da genel olarak brutal vokal ile), metal müziğin birincil olarak melodik olan yapısına sahip değildir aggrotech.

Ufak bir not koymak sanırım yerinde olacaktır: enstrümental şarkılarında ve normal şarkılarında filmlerden (genellikle bilim kurgu ya da korku) sesler/diyaloglar kullanarak müziği zenginleştirme yoluna gidilir aggrotech'de. Bu konuda en yerinde örneklerden bir tanesi Nurzery [rhymes]'ın "Du" şarkısıdır (Thorns albümünden). Bu numara bazen şarkının içindeki diyalog parçacğını şarkının bütününe entegre ederek yapılmaktadır. Misal, [distatix], tek albümü Medication'da, vokal bulundurmaz. Söz yerine, çeşitli filmlerden aldığı diyalogları kullanır.

Genel olarak aggrotech'te vokalin ne ifade ettiğine gelirsek...

Sunum, İmaj ve Temalar



Aggrotech, endüstriyel ve siber-gotik alt-kültürlerinden beslenen bir akımdır ve bu iki türün pek çok özelliğini sunumunda, topluluklarının imajında ve şarkılarına soktuğu temalarda belli eder. Bu iki kültürlerin içinde spesifik olarak rave ve rivet-head akımlarından da beslenen akım, işlediği temalar açısından da hepsine hitap eder. Genellikle ikili ('romantik') ilişkilerin sonu, vahşet, korku, teknoloji, toplumsal eleştri (genellikle pop kültürü ki bu eleştride neredeyse hep bir zombi teması hakim olur), militarizm, teknoloji, (yarı-vahşi) cinsellik ve (neredeyse her zaman özgürlükçü/solcu) siyaset temaları işlenir. Bu durumda mevcut konuların karanlık yönlerine (teknolojinin kötülüğü gibi) eğilen aggrotech, bu temaları imajı ile birleştirerek sunduğu için bir bütünlüğe sahiptir.

İmaj olarak aggrotech grupları genellikle elektrogotik akım ile siber-gotik akımın kıyafet tarzını tercih eder: saç uzatmaları, punk'tan esinlenilmiş neon renkler, ilginç aksesuarlar ve ağır (genellikle zombi ya da benzeri ucubeleri çağrıştıran) makyajlar hakimdir. Latex, PVC, deri, kurşun geçirmez yelekler, dikenli kol aksesuarları ve cyberpunk akımıyla özdeşleşmiş kaynakçı gözlükleri, deli gömlekleri ve zaman zaman fetiş kıyafetleri seçilir. Makyaj ve yüz yapım tarzı gruptan gruba değişirken, klişe anlamda gotik kültürle özdeşleşmiş ve siyah-beyaz (ya da beyaz ve çok açık renkler) gibi fazla tezat oluşturan renk bileşkenleri seçilir.



İşin ilginci, en barizi Alman grup Nachtmahr olmak üzere, bazen neredeyse militarist bir kıyafet tarzı seçilmesidir. Bunun aslında ufak bir açıklaması mevcuttur: endüstriyel müzik esasen Almanya ve Avusturya'da fazlasıyla geniş bir alt kültüre sahiptir ve birincil olarak Avrupa'da evrilmiştir - İkinci Dünya Savaşı'nın ve Nazizm'in gölgesinde kalmış bir kıtanın unutamadığı ve her fırsatta karşısına çıkan bu yarayı deşercesine gözükmek, aslında punk müzikten gelen bir gelenektir. Punk'ın karşısında durduğu objenin özelliklerine bürünerek (kılık-kıyafet gibi) bu ögeleri dalga geçilecek birer hedefe indirgeme huyu az biraz aggrotech'de de mevcuttur.

Tavsiye Albümler

Aggrotech'in en bilinen ve türün özelliklerini rahatça ortaya koyan albümler aşağıdadır. Bu albümler tamamen kendi arşivimden derlendikleri için asla total ve 'dışındakiler değildir' dedirtecek bir liste sunamıyorum, fakat basitçe bir fikir verebilir sizlere.

Combichrist - Today We Are All Demons (http://www.myspace.com/combichrist)
[distatix] - Medication (http://www.myspace.com/distatix)
Grendel - Harsh Generation (http://www.myspace.com/grendel)
X-Fusion - Vast Abysm (http://www.myspace.com/xfusion)
God Module - Let's Go Dark (http://www.myspace.com/godmodule)
Agonoize - Evil Gets an Upgrade (http://www.myspace.com/agonoize)
Amduscia - From Abuse to Apostasy (http://www.myspace.com/amduscia)
Nurzery [Rhymez] - Thorns (http://www.myspace.com/nurzeryrhymes)
Panzer AG - This Is My Battlefield (http://www.myspace.com/panzerag)
Derma-Tek - Corpus Technological (http://www.myspace.com/dermatek)
Third Realm - Love is the Devil (http://www.myspace.com/thirdrealm)
Psyclon Nine - Crwn Thy Fornicator (http://www.myspace.com/psyclonnine)
:wumpscut: - Fuckit (http://www.myspace.com/wumpscut)
Tactical Sekt - Syncope (http://www.myspace.com/uktacticalsekt)
Dioxyde - Social Phobia (http://www.myspace.com/dioxyde)
Hocico - Wrack and Run( http://www.myspace.com/hocicoh)
Die Sektor - To Be Fed Upon (http://www.myspace.com/diesektor)
Alien Vampires - Fuck Off and Die (http://www.myspace.com/alienvampires666)
Acylum - Mental Disorder (http://www.myspace.com/acylum)
Nachtmahr - Feuer Frei! (http://www.myspace.com/nachtmahrprojekt)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder