8 Kasım 2012 Perşembe

Mon Frere - Blood, Sweat & Swords

"Keşfedip sevdikten sonra hakkında bilgi bulmak amacıyla internete bir göz attığımda maalesef dağıldığını öğrendiğim gruplar" diye bir alt-kategori olsaydı Atlasımda, herhalde diğer türlerden daha dolu olurdu.  Cidden nefret ettiğim bir durum bu, fakat artık kendisini kabullendirecek kadar fazla yaşadığımdan, çok umursadığım da söylenemez.

Efendim, tek EP ve tek LP'den sonra dağılmış olan Mon Frere, Washington çıkışlı bir tür rock grubu.  Bir tür dememin sebebi ise, rahatça şu ya da bu türe sokulamayacak bir bileşkeye sahip olmaları.  Indie rock, punk rock, synth rock gibi pek çok türü birleştiren bir müzik yapıyorlar.  Basitçe tanımlamak gerekirse, basçı barındırmayan grubun müziğinin iki temeli, ve eşit derecede iki temeli, klavye/synthesizer ve gitar.  Bu konuda Mon Frere çok ilginç bir dengeye sahip, cidden de zaman zaman birisi öne çıkabiliyor da olsa, çoğunlukla gitarın synthesizer ile aynı öneme sahip olduğu bir müzik var.  Davulun işi ise, bu iki enstrümanı desteklemek ve atmosfere katkıda bulunmak.

Şimdi vokal kısmı birazcık insana bu grubu ya sevdirecek ya da itecek tipten zira Nouela Johnston punk gücündeki vokalini çok güzel kullanıyor da olsa, zaman zaman fazla gaza geliyor.  Yanlış anlaşılmasın, vokal son derece güzel ve müziğe karakteristik sivriliğini veren şeyler arasında en üst sıralarda yer alıyor, sadece bazen biraz daha hafif girmesini istetiyor o kadar.

Blood, Sweat & Swords'un ilk öne çıkan özelliği, çok oynak bir albüm olması.  Hayır, albüm saçmalayıp sağa sola yayılmıyor, sadece kullanılan melodiler ve ritmler çok oynak.  Big Shot, Look at the Cash, Clever Boi, Y.M.M.W.D.S.B., Wasted Life ve Bulliton bunun örnekleri ki, hele Big Shot ve Wasted Life son derece groove'a teslim şarkılar.  Burada aslında esas öne çıkan şey, Nouela Johnston ve Kyle Swisher'ın birbirleriyle olan uyumları denebilir: gitarın öne çıktığı anlarda bazen klavye tamamen kayboluyor, klavye bir melodiyle çıktığında gitar onu destekliyor ve ortaya çıkan dinamiği dinlemesi çok zevkli diyebilirim.

Albümün bir diğer yüzü de coşkulu ve enerji yüklü şarkılar.  Daha baskın gitar, daha hızlı klavye ve resmen uçan vokallerle dolu bu şarkılar insanı rahatça yerinden kaldırabilecek bir güce sahip.  Bu kadar basit, bu kadar teferruatından sıyrılmış bir kadronun bu kadar enerjiyi açığa çıkartabilmesi grubun dağıldığına üzülmeme gidiyor otomatikman.  Let It Bleed (Teen Wolf), Look at the Cash, Drain, You Don't Mind, ve tekrar Clever Boi son derece vurucu şarkılar ki, bunların biraz daha punk barındırdığını söylemek mümkün.  Let It Bleed (Teen Wolf) bu konuda kendini rahatça belli eden ve kolaylıkla insanın aklına yerleşip oradan çıkmayan bir şarkı.

Ekstradan bahsedilmesi gereken şarkı ise Leavıng Town, zira, girişiyle No Doubt'ın Don't Speak'ine yakın bir havada başlayıp, hüzünlü bir ballad olarak devam etmesiyle resmen sağ gösterip sol vuran bir şarkı.  Y.M.M.W.D.S.B. gibi yaz/lunapark/lise aşkı havalı şarkıların ve hafif pop gücüyle öne çıkan Drain gibilerinin arasında son derece garip bir şarkı.  Normalde albümlerin bu tip "bütünlüğü bozan" çıkışlarından nefret ederim, fakat Mon Frere her nasılsa bunu albüme yedirmeyi başarmış.  Ha, gerçi, şarkı ortasını geçtikten sonra birden daha epik yerlere giderek hızını ve atmosferini arttırıyor ve diğer şarkıların sahip olduğu sivriliğe ulaşıyor ama, yine de...

Blood, Sweat & Swords'ün bir diğer özelliği akılda kalması.  Her şarkının bir yeri (genelde nakaratı) rahatça kafanıza yerleşiyor ve zaman zaman sözleri hatırlamasanız bile "ya şu şarkıyı bir dinleyeyim" demenize sebebiyet veren çıkışlarla dolu.  Özellikle Let It Bleed (Teen Wolf)'un ana riff'ini, You Don't Mind'ın nakaratını dinleyip de unutmak imkansız ki, albümün geri kalanı da daha aşağı kalır değil.

Sonuç mu? Blood, Sweat & Swords, "bu grup aslında devam etseydi dünyayı sallardı" dedirten bir albüm.

Artılar: Genel olarak müzik, albümdeki dinamizm.
Eksiler: Vokalin bazen fazla sivri olması.
Kimlere tavsiye edilir: Rock seven herkese, ki diğerleri de bakabilir aslında.

Mon Frere myspace: Mon FrereSpace

Blood, Sweat & Swords albüm kadrosu:
Nouela Johnston: vokal, klavye
Kyle Swisher: gitar
Dustin McGhie: davul



1. Y.M.M.W.D.S.B.
2. Drain
3. You Don't Mind
4. Look at the Cash
5. Leaving Town
6. Big Shot
7. Clever Boi
8. Wasted Life
9. Let It Bleed (Teen Wolf)
10. Bulliton
11. Harsh Winds

Not: Y.M.M.W.D.S.B.'nin açılımı: You Make Me Wanna Destroy Something Beautiful.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder