4 Mart 2011 Cuma

Lesbian - Stratospheria Cubensis

İnsanın hiç beklenmedik anda karşısına çıkan gruplara bayılırım! Gerçekten de, "bu da neymiiiiş" diye bakıp birden hayatında duyduğu en güzel şeylerden birisi ile karşı karşıya kalan insanın psikolojisini çok iyi bilirim, zira ben sürekli o psikolojiyi yaşıyorum. Lesbian ile tanışmam da bu şekilde oldu. Favori bloglarımda gezinirken (ve son saniye golü olarak blogger'ın toplamda engellenmesinin hemen ertesinde oluyor bu,) şans eseri denk geldim. Tür kısmında ise, sadece "sludge metal" yazıyordu.

Atladım. Ve iyi ki de atlamışım. 2010 tarihli Stratospheria Cubensis, grubun ikinci albümü; ve, ben 2007 tarihli Power Hor albümlerini dinlememiş olduğum ve grupla yeni tanıştığım için, grup, beni müziği ile kazanmak durumunda kaldı. Yarattığı bileşke ise hayli ilginç: progresif metal, sludge metal, stoner doom ve stoner rock türlerinin harmanlanmasından oluşan bir müziğe sahip Lesbian. Tabii bu, dengelemesi zor bir bileşke ve çoğu zaman da grup beklenmeyecek kadar rahatlıkla bunu kıvırabiliyor. Sonuçta sludge ve stoner doom gibi türler daha ağır ilerleyen, değişiklikleri bol olsa da o değişiklikleri kafamıza rahatça kazırlar, fakat progresif metal daha dinamik, daha hızlıdır.

Bu, şöyle yansıyor: şarkılar bazen dengesizleşecek derecede gel-git içeriyor. Bir an gayet death metal takılırken, bir sonraki an stoner rock alıyor, sonra post-rock'a dönüyor, oradan tekrar alıp sludge'a dönüştürüyor.... bunun maalesef yarattığı etki, albüme alışmanın çok zor olması şeklinde. Hani şarkıları yakalasanız da elinizden rahatça kayıp gidebiliyor, ve çoğunlukla başlangıcı ile o kadar alakasız yerlere kayıyor ki, eğer dikkatli dinlemez ve arada bir şeylerle (misal blog yazmakla) meşgul olursanız, ufacık bir noktada şarkıyı kaçırıyorsunuz ve katiyen yakalayamıyorsunuz sonrasında. Benim kendi sorunlarımdan bir tanesi de bu med-cezirde bazen on dakika boyunca enstrümental takılınması ki, enstrümental şarkılara asla gelemiyorum. Vokalin normal seviyelerde varlığı benim için vazgeçilmez bir şey, ama bu bana has bir şey (post-rock'ı da vokal çoğunlukla olmadığından sevmem zaten.)

Bu ufak (ama bazen büyük) sorunu bir kenara bırakırsak ne kaldı elimize, diye sorarsanız, son derece ilginç ve detay bir müzik. Ki, müzik aslında zaman zaman iki elin gırtlağınıza uzanıp sıkıp durması kadar boğucu, insanı zorla altında tutan kaya misali ağır, daha dinlerken beyninizi kıstıracak kadar yoğun.... ve muhteşem. Albümün kapak resmi bu açıdan son derece güzel, zira sizi neyin beklediğini ortaya koyuyor. Kapak resmine uzuun uzun bakın, zira sizi bekleyen şey aynen orada.

Tabii ki bu, albüm sürprizler içermiyor anlamına gelmiyor. Tam tersine, albümün güzel özelliği, en sürüngen sludge'a bağladığı anlarda dahi türlü türlü numaralar çıkması: misal, Poisonous WitchBall (ki duyduğum en iyi açılış şarkılarından) felaket yavaş başlıyor ve felaket yavaş ilerliyor, fakat bir noktada, teknik, kısa ve öz geçişler eklemeye başlıyorlar esas melodiye, ve sonra da onu çeviriyorlar. Ya da, Black Stygian'ın (ki 22 küsür dakikalık bir şov resmen) bir noktasında, sadece iki vuruş için, gitarlardan bir tanesi arpeggio çekip aynı melodiyi daha hızlı, resmen tarama gibi çalıyor, ve o iki vuruştan sonra da aynen geri dönüyor.

Enstrümanlar, en kaotik anda bile kendi kimliklerini ortaya döker nitelikte ve grup aslında rahatça total kaosa bağlayabilen bir müzikte bunu yaparak güzel bir enstrüman kabiliyetiyle birlikte "şarkı kabiliyeti" sergiliyor denebilir.

Sonuç? Metal dinlemeyene asla tavsiye olunmaz zira birkaç metal türü hakkında bilginiz ve metal sevginiz olmadan katiyen bu albüme katlanamazsınız. Aksi takdirde, dinledikçe güzelleşen bir albüm var elimizde denebilir.

Artılar: Sert, yoğun atmosfer, teknik güzellikleri, sert-yumuşak kısımları çok iyi dengelemesi, efsanevi anları.
Eksiler: Bazen ipin ucunun kaçması, şarkıların uzayıp gitme eğilimi, alışması zor müzikal altyapı.
Kimlere tavsiye edilir: Post-metal, sludge metal, progresif metal ve black metal seven herkese.

Lesbian myspace: Lesbianwitch
Lesbian bandcamp: Lesbian

Stratospheria Cubensis albüm kadrosu:
Arran McInnis - gitar ve klavye
Dan LaRochelle - gitar
Dorando Hodous - bas ve vokal
Benjamin Thomas-Kennedy - davul ve ziller



1. Poisonous WitchBall
2. Poverty and War Forever
3. Raging Arcana
4. Stratospheria Cubensis
5. Black Stygian

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder