10 Mart 2011 Perşembe

Taint - All Bees to the Sea

Bazen, hatta çoğunlukla, başıma gelen garip bir olay var. Bir grup keşfediyorum, çok ama çok seviyorum, ve tam heyecanla neymiş bu adamlar diye bakınırken gördüğüm şey, grubun ya dağılmış, ya dağılmakta, ya da tanınmayacak kadar değişimin eşiğinde olduğu. Psychotic Waltz, Mechanical Poet, Tiger Lou, Amaran, Jakalope, Seraphim Shock, Throne Of Chaos, The Angelic Process (tam dağıldı denemez onlara ama), Enfold Darkness.... liste gidiyor.

Taint de bu tip topluluklardan birisi; adamları geçen hafta keşfettim, ve en son EP'leri ile, ve fazlasıyla hoşuma gitti. Dolayısıyla, büyük ihtimalle gelecekte Taint'in kataloğuna bir göz atmak üzere, şimdilik, grubun son albümü olacak olan All Bees to the Sea'ye bir göz atalım.

Tür ile başlarsak, The House of Capricorn, Baroness gibi groove rock, sludge metal, stoner rock gibi türlerin birleşiminden oluşan bir müzik var elimizde diyebiliriz. İster istemez Baroness ile karşılaştırmalarım daha fazla olacaktır, zira benzer bir müzikal altyapıya sahip Taint. Baroness'in biraz daha progresif takılabilen tınıları yerine, stoner hard rock'a daha yatkın bir müziğe sahip Taint, bu da genellikle kocaman, Louisiana çölündeki, bileği prangalı, üzeri enine çizgili üniformalı adamların taşlara indirdiği balyoz kıvamında riff'ler ile kendini gösteriyor.

Şöyle ki, patlayan stoner doom/rock piyasasındakilerin büyük bir kısmı, bir dezavantaja ve aynı anda bir avantaja sahip. Şöyle ki, şarkıları son derece melodik de olsalar, son derece groove da takılsalar, sludge metal ruhunu yaşatırcasına aynı melodiyi uzun süre devam ettirebiliyorlar (şayet progresif takılmıyorlarsa ya da sludge'a çok yakın durmaya kalkmadılarsa). Bunun avantajı, albümlere rahat alışılması ve grubun kendine has müziğini duyduğunuzda birden "bu ne ya?" dememeniz. Dezavantajı ise, pek çok grubun birbirine benzeyen müziklere sahip olması.

Taint bunun sadece avantaj kısmına sahip. İki-üç dinleyişte rahatça alıştığınız bir müzik var ortada: devasa riff'ler, bunlara eşlik eden davul, her daim gümbür gümbür gelen bas, groove rock pasajların yanında dibine kadar teknik olabilen geçişler, John Baizley (Baroness) ve Joacim (The Deadists) ile aynı vokal tarzı (ne bağıran ne söyleyen o ilginç stil) var. Dolayısıyla pek çok öge son derece tanıdık. Prodüksyon temiz, fakat müzik, tarzını belli edercesine genel bir kirliliğe, bir toz toprak yol hissine sahip....

Ama bütün bunları daha önce duyduk. Peki, Taint bize yeni ne sunuyor? Açıkçası, bu sorunun cevabı, maalesef, çok az şey. Zaten tür ile haşır neşirseniz listenize ekleyebileceğiniz çok güzel bir grup kendileri ve teknik pasajları melodik pasajlarla çok güzel dengeleyebiliyorlar, evet. Grubun jilet gibi keskin, balyoz gibi gitar sesi grubu ayıran yegane şey denebilir, bir de hard rock etkilerini türdaşlarına göre daha öne çıkartmaları. Fakat, albüm harici neredeyse her şeye laf attığım bu incelemede gördüğünüz gibi, eğer bu piyasayı az çok biliyorsanız, Taint sizi çok şaşırtmayacaktır.

Fakat, bu devasa eksikliği ile bile, All Bees to the Sea son derece güzel bir EP, o kadar ki, grubun önceki albümlerine bakma isteğini çok rahat uyandırıyor. Bu yazıda bahsi geçen türlerle alakanız var ise, buyurun.

Artılar: Her şey yerli yerinde, bodos riff ile melodik geçişleri dengeliyor, başarılı ve sürükleyici.
Eksiler:Birazcık klişe ve öyle aşırı bir yenilik getirmiyor.

Taint resmi sitesi: Taint
Taint myspace: Taintspace

All Bees to the Sea albüm kadrosu:
Jimbob Isaac - gitar ve vokal
Alex Harries - davul
Chris West - bas



1. Black Rain
2. Despite Isolation
3. Pray the Wind Don't Change
4. All Bees to the Sea

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder