28 Şubat 2012 Salı

Beastwars - Beastwars

Bazen tür icad etmek zorundayım.  Tür ismi ortaya atarak çok rahat yaratabileceğim izlenimi sayfalar ve sayfalar dolusu belirteçle anlatmaya kasmak çok çekici gelmiyor açıkçası - ve bazen, sadece bazen, ortaya attığım türe "mensup" sayabileceğim başkalarını da keşfediyorum.

"Sludge rock" aslında Watertank'in Fairy Crimes albümü için düşündüğüm bir terimdi, fakat sonradan keşfettiğim Beastwars isimli gruba da cuk oturan bir tabir.  Şimdi, sludge rock ne midir? Çok basit - sludge metal'in temel birtakım özelliklerini (her zaman scream olan vokaller, akoru aşağı çekilmiş gitar tonları, şişman ve  kalın bas sesleri, davulun yardımcı enstrüman olması, riff'lerin ağır, melodilerin vurucu olması) alıyorsunuz fakat, bu özellikleri biraraya getirirken, metal değil rock mentalitesi güdüyorsunuz.  Beastwars'ın durumunda, güdülen mentalite kesinlikle katıksız bir stoner rock mentalitesi, o belli.

Efendim, grup, yukarıda adı geçen özelliklerin hepsine cuk oturan bir müziğe sahip.  İlk başta zaten stoner rock etkisi: Mihi'nin efsanevi bas girişinden, Daggers'ın genel haline ve albümün tamamına yayılmış bir stoner rock duruşu mevcut - bunu sludge'ın leşliği ile birleştirdiklerinde ortaya çıkan bileşke ise son derece güçlü, fakat, bu bileşkenin kuvveti aynı zamanda gruubun eksisini oluşturuyor.  Çünkü albümün havası bu iki etkileşimi, sludge'ın stoner metal ile olan ilişkisi sayesinde ancak dengeleyebiliyor ve bu da albümün her an dinlmesini güçleştiriyor.

Bunun bir diğer hem artı hem eksi olabilecek kısmı da, grubun on tonluk şarkıları ard arda dizmesi - tamam aynı şeyi diğer pek çok grup yapıyor (Cough ve Coffinworm aklıma gelen ilk ikisi) fakat bazen çekilebilirken, bazen çekilmez oluyor bu.  Ha fakat, albümün boş şarkı sahibi olmamasına ve ard arda efsane şarkıları önümüze dizmesine olanak tanıyor.  Damn the Sky'dan Iron Wolf'a gelene kadar albüm hız kesmiyor ve birbiri ardına hoş ötesi şarkıları diziyor.


Iron Wolf'ta sınır çekme sebebim, şarkının iyi kötü bir ballad olması (artık sludge rock'ta ballad ne kadar olursa işte) ve bir garip noktayı işaretlemesi.  Iron Wolf kendi halinde bir sludge ballad'ı, ve arından gelen Cthulu da öyle - bu ikisinin genel havası, şarkıların yanlış yerde olduğunu gösteriyor zira Empire, albümün geri kalanındaki dev, insanı ezmeye niyetli havaya tamamen sahip.  Albüm ne güzel tıkırındayken önce iki ballad sokup, sonra da "hiçbir şey olmamış gibi" devam etmeleri birazcık albümü yıpratıyor.

Ki aslında bu şarkıların tamamının her zaman kaldırılamayacak olmasının ardında da bir epiklik hissi yatıyor - Calling Out the Dead ve Red God misal, son derece eşşek gibi, ele avuca sığmaz atmosferler yakalıyorlar ve bu atmosferin şarkılara sığdırılması, icra edilen müziğin genel özellikleri uyarınca biraz zorlaşıyor.

Artılar: Genel olarak müziğin güzelliği, sludge etkileşimli stoner rock denince akla gelenden çok daha başarılı olması, yarattığı atmosferler.
Eksiler: Atmosferleri her zaman kaldıramıyor olması, sludge, stoner metal sevenler haricinin ilgisini pek çekmeyebilecek olması, şarkı dizilimindeki felaket hata.
Kimlere Tavsiye Edilir: Stoner metal ve sludge tayfasına.

Beastwars BandCamp: BeastwarsCamp

Beastwars kadrosu:
Matt Hyde: vokal
Clayton Anderson: gitar
James Woods: bas
Nathan Hickey: davul







1. Damn the Sky
2. Lake of Fire
3. Mihi
4. Daggers
5. Calling Out the Dead
6. Red God
7. Iron Wolf
8. Cthulu
9. Empire

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder