29 Aralık 2010 Çarşamba

Katergon - Endless Life

Bu aralar ilginç şeylere denk gelme katsayım artıyor, tabii kenarda köşede kalmışlar kısmına girmeyi hak eden eleman sayısı da dolayısıyla yükseliş gösteriyor. En son kurbanımız ise, aslında yaklaşık yarım saat önce keşfettiğim Katergon.

Efendim, Katergon, aslında 2007'de kurulmuş bir grup. İsviçre'nin (niye şaşırmıyorum?) Bern kantonuna dahil Biel/Bienne bölgesinden gelen dört kişilik ekip, müziğin sınırlarını zorlamaya karar verdikten sonra çalışmalarına başlayarak bu üç senenin sonunda bu üç şarkılık EP'yi çıkartmayı başarmış - kendi sitelerinde bunun daha ötesinde pek bir bilgi yok.

Müziğe tür etiketi yapıştırmaya çalışırsak başımız hayli derde giriyor. Ephel Duath misali bir türleri eğip bükme söz konusu. Anlamlı bir bütün var ortada, kesinlikle, ama bu bütünü tanımlaması hayl zor. Grubun kendisi, "doom ve noise-core etkileşimli post-metal" gibi bir tanımlama yapmış. Aslında çok yanlış değil, fakat öyle belirgin bir noise ya da doom etkisi yok. Post-metal yaptıkları kesin, ve etkileşim olarak bulundurdukları müzik türleri shoegaze, sludge, atmosferik ve zaman zaman progresif. Worm Ouroboros projesinin daha serti misali, adamlar "ambient melodik metal" yapıyor diyebiliriz ki evet, ismini koymuş olduk. Artık etiket meraklısı olanlarımız bayram edebilirler.

Efendim, EP topu topu iki şarkı içeriyor, fakat kısa sürede mp3 playerınızın devresini yakacak kadar çok çevireceğiniz kadar güzel yaratılmış iki şarkı bunlar (çoğul ekini sadece iki nesne için kullanmak, hm) ve uzunluklarına rağmen rahatça ilerliyorlar. Normalde uzun şarkıların dezavantajı sabır gerektirmeleridir. Katergon çok fazla sabır isteyen bir grup değil, dokuz küsür dakikalık şarkıları rahatça ilerletiyorlar. Bunda vokal sahibi olmalarının etkisi büyük: ben, doğruya doğru, enstrümental müziği çok sevmem zira benimle müzik arasında müziğin kendisi kadar (belki azıcık daha çok) vokal köprü oluşturur.

Ki, bu konuda Katergon hiç ama hiç eksik değil. Jan Marchand, gayet güzel bir vokal sergiliyor ve progresif metalin salt tekniğe dayalı vokalinden ötede gayet melodik takılıyor denebilir. Kendisinin Mauro di Cioccio ve Matthias Müller ile uyumu tartışılmaz: üçü birarada efsanevi bir "groove" yakalıyorlar ki, sludge dediğin bence de yerlerde sürünmemeli, aksine dalgalanmalı. Ki bunu gerek Olivier Rüppen'in davulları ("Endless Life"ın sonunda bir atağa kalkıyor rahatça grubun uyumuna eşlik ederken, of, müzik birden black metale bağlıyor sanarsınız) gerekse grubun melodik/yumuşak bölümler ile sert geçişleri dengelemesi olsun, rahatça başarıyor Katergon.

Mutlaka alın dinleyin. Pişman olmayacaksınız.

Artılar: Efsanevi olması, gırla atmosfer, ve genel olarak her şey.
Eksiler: Yok.
Kime tavsiye edilir: Herkese.

Katergon Resmi Sitesi: http://katergon.net/
Katergon Myspace: http://www.myspace.com/katergon

Endless Life EP kadrosu:
Jan Marchand - gitar, lead vokal
Mauro Di Cioccio - gitar, yardımcı vokal
Matthias Müller - davul, programlama
Olivier Ruppen - bas



1. Endless Life
2. I am the Sea

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder