20 Haziran 2011 Pazartesi

Ideosphere - Black Hole Transmission

Müdavimlerden Sludge Swamp, geçen gün, kapandığını duyurdu. Bunun üzerine, Ağustos 22 planını duyduğumda Stonerobixxx üzerinden verdiğim tepkiyi Sludge Swamp'ta verdim ve siteyi baştan aşağı tarayarak gözüme hoş gözükenleri dinlemeye başladım. Aradan çıkan ve hoşuma giden materyali depoladım bir köşeye ve üzerinden tek tek geçeceğim. İlk adımım ise Ideosphere'in 2010 tarihli ve çoğunlukla gözden kaçırılmış albümü.

Bizi beklenmedik yerden vuran Ideosphere, aslında New Jersey'li bir grup. Evet, New Jersey'den böyle şeyler çıkabileceğini aklımın köşesinden geçirsem gider yerleşirdim o apayrı bir gerçek. İcra ettikleri müzik esasen progresif rock olarak geçiyor ama, açıkçası prog rock'ın işlevsel kısımlarına sahip olabilirken, müzik türünü yerin dibine sokan şeylerden arınmış bir müzik var elimizde. Tabii ki grubun kullandığı müzik sadece prog rock değil: psychedelic ve space rock etkileri olduğu gibi, bir-iki noktada doom etkisi mevcut.

Ortaya çıkan bileşke ise tek kelimeyle mükemmel. Retro rock sayılabilecek bir yaklaşımla giren grup, 70'ler psychedelic rock temelini kendi müziğine entegre ederek ve progresif rock'ın teknik hakimiyeti ile birleştirerek eşsiz ve bağımlılık yaratan bir hava yakalıyor. Cidden, albümü ben "ya şu neye benziyormuş" diye baktıktan sonra edindim ve edindiğim günden beri de pek başka bir şey dinlediğim söylenemez. Albüm beni resmen ele geçirdi ve bu kadar esir olduğum albüm sayısı çok ama çok azdır.

Normalde şarkılar tek riff ile başlayıp, bunu nakarata bağlayan ufak geçişler ve psychedelic arkaplanın üzerine yayılan efsanevi sololardan oluşuyor. Varlığını zaman zaman belli eden bir bas ve gümbür gümbür davullara güzel bir vokal, arada eklenen koromsu sesler ve klavye ile de müzik kendini tamamlıyor. Vokal ise, bilhassa sözler ile birleştiğinde çok etkili, zira şarkılar ufak hikayeler anlatıyor. Misal Bad Bob bir motorsiklet çetesi olan kötü ruhlu Bob'ın cehennemin duayeni olmasını anlatırken Fantasma ters gitmiş bir evliliği konu alıyor.

Grubun çok yaptığı şey ise türler arası geçiş. Bir şarkı desert rock olarak başladığı gibi prog rock'a bağlayabiliyor (Bad Bob), ya da sakin, garip bir atmosferik şarkıyken birden sludge metal kadar ağır bir türe geçildiği oluyor (Herman!) ve genel olarak Ideosphere'in, etkileşimlerini rahatça sergilediği fakat bunların arasında boğulmak yerine kendi kimliğini bu etkileşimlerin üstüne ve ötesine yerleştirdiği söylenebilir. Zaten grubun güzelliği tamamen buradan geliyor.

İşin ilginci, rock müzik ile içli dışlı olmanız ve/ya rock müzik kavramını az çok bilmeniz bile yeterli bu albümün tadını çıkartmak için. Albümün bağımlılık yapan yönleri arasında albümün rahatlığı ve ılıklığı var. Rahatça oturup hiç kendinizi kasmadan saatlerce ve defalarca çevirebileceğiniz tip bir albüm Black Hole Transmissions. Baştan sona, sondan başa, yanlamasına, nasıl geçerseniz geçin, efsanevi güzellikte ve tek kelimeyle MÜKEMMEL bir albüm. Kenarda köşede kalmışlara olan ilgimin gerçek anlamda işe yaradığı anlardan bir tanesi bu grup ve bu albüm, zira, gerçekten es geçilmiş bir klasik var elimizde diyebilirim.

Artılar: HER ŞEY. ALIN, BULUN, ÇALIN, BİR ŞEKİLDE DİNLEYİN ŞUNU.
Eksiler:Yok.
Kimlere tavsiye edilir: Herkese.

Ideosphere myspace: Ideosphere

Black Hole Transmissions albüm kadrosu:
DonaldDemon: Gitar ve vokal
Eggie: Bas ve vokal
DinnerDate: Davul ve perküsyon



1. Murgatroyd to Heavens
2. F.O.G. (Fear of God)
3. Bad Bob
4. Complicated
5. Fantasma
6. Broken Bones
7. Herman!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder