4 Ağustos 2010 Çarşamba

Chiron - Bleed

Avustralyalı Dino Molinaro (bas) ve Michael Alani (vokal), Rus dark wave grubu Bi-2'nin elemanları Leva ve Shura ile 1997'de karşılaştığında kurulmuş bir grup Chiron. Toplamda, bir tane toplama albüm de dahil olmak üzere üç albüm çıkarttıkları düşünülürse, aslında birazcık "Kenarda Köşede Kalanlar" kısmına da dahil olmaları gerekir. Bunun sebebi dark wave türünün yanlış anlaşılması olduğu kadar Chiron'un, en azından "Bleed" albümünde, ortaya çıkarttığı müziğin sınıflandırılmasının imkansız olması.

Genel olarak bakıldığında, ilginç ve her an her şeyin olabileceği bir müzikle karşı karşıyayız aslında. Bleed, kesinlikle dar kalıplara sığmayacak bir albüm. Müzikal etkileşim bakımından ise aklınıza gelebilecek pek çok şey mevcut: Far From Me'deki bariz rock etkisinden Strangers'ın synth-popumsu havasına, Slipping Away'deki gotik rock etkisinden I Didn't Want This'in başındaki surf/ska usulü gitar tınısına kadar, çok ayrı tellerden çalarak müziği birleştiriyor albüm.

Kendi içerisinde aslında aşk ve aşkın kaybı üzerine bir albüm "Bleed", zira şarkıları tek tek aşkın kaybı karşısında çaresiz kalmış bir bireyin itirafları ve yalvarmalarından oluşuyor. Fakat bunu verirken, hiçbir zaman piyasa emo gruplarının ya da tipik, uçucu pop şarkıcılarının bayağılığını değil, çok basit bir dürüstlüğü kullanıyor. Seçtiği genel temayı iç burkan bir sadelikle ve numara çekmeden veren albüm, en neşeli anında bile bir burukluk hissi taşıması bakımından eşsiz bir eser denebilir - ki, aslında üzüntüyü ve aşk acısını vermek kolaydır. Zor olan şey, bunu verirken dinleyiciyi duygudan duyguya sürükleyebilmek ve klişelerden kaçınmaktır ki, Bleed'in de en başarılı yönü bu.

Esasen çok kısa (gereğinden kısa) sürmüş bir proje Chiron ve maalesef bu muhteşem albüm bunu doğrular niteliği ile de son burukluğu yaşatıyor dinleyiciye. Ki, daha sonradan kriterlerini açıkça belirteceğim mükemmel albümler kategorisine dahil bir albüm "Bleed" - tek kelimeyle eşsiz ve az çok müzik dinleyen herkesin kendisi için bir şeyler bulabileceği bir albüm.

Artılar: Albüm mükemmele çok ama çok yakın.
Eksiler: The Future şarksının biraz sakata bindirmesi ve Nikki'nin sonunda adamı germesi.
Kime tavsiye edilir: Herkese.



Şarkı Listesi:
1. Hearts of Fury
2. I Didn't Want This
3. Crying in the Night
4. Far From Me
5. Bleed
6. Love Is
7. Strangers
8. Disenchanted
9. Visions
10. Slipping Away
11. The Future
12. Nikki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder