17 Ağustos 2010 Salı

Guilt Machine - On This Perfect Day

Arjen Anthony Lucassen ismi aslında progresif rock/metal camiasının tanıdığı bir isim. Ayreon, Ambeon, Star One ve (an itibariyle kendisinden bağımsız olan) Stream of Passion toplulukları tamamen bu adamın ürünü; ki, son zamanlarda Arjen'in menejeri olan Lori Lindstruth (gitar virtüözü) da bu projelerin hepsinde izi bulunan bir isim. Bu ayrılmaz ikilinin son eseri ise Guilt Machine.

Ayreon'un (altı albümlük) konseptini bitiren Arjen, hayranlarını şaşırtarak kısa bir süre içinde Guilt Machine projesini açıkladığında insanlar şaşırmıştı. Bu şaşkınlık Arjen'den şüphe edilmesinden değil, projeler arası geçen zamanın çok kısa olmasındandı. Üstelik grubun kadrosu ilginçti: ayrılmaz ikili Arjen ve Lori'nin yanında davulda, eski Porcupine Tree üyesi (ve Kino albümünde yer almış olan) davulcu Chris Maitland vardı. Vokal ise, Belçikalı rock grubu Arid'in vokali Jesper Steverlinck seçilmişti.

On This Perfect Day ise, daha albüm kapağı (aşağıda) ile rahatça sahip olduğu atmosferi yansıtıyor. Resmen Arjen'in Ayreon'da ifade edemediği dertlerini ve depresyonunu yansıttığı albüm, feci halde insanın içini burkan bir havaya sahip. En neşeli anlarında bile günlük güneşlik havalarda hissedilen depresyonu ve sıkılganlığı yansıtmayı başarıyor. Bomboş apartman dairelerini ve terk edilmiş otobüs duraklarını, uçsuz bucaksız düzlükleri ve güz günlerinin gri, puslu gökyüzlerini hatırlatan anlarla dolup taşıyor ve "bu mükemmel günde" kaybolmuş, hüzünlü ve yapayalnız bir adamı anlatıyor.

Albümün en büyük gücü, rahatça yakalayabildiği atmosfer. Müzik olarak aşırı bir progresif müzikten bahsetmiyoruz: Arjen'in kullandığı klavyeler Ayreon bilen birisinin rahatça hatırlayacağı kadar tanıdık ve gitar riff'leri ise basit, buram buram rock kokan ve akılda kalıcı cinsten. Chris Matiland'ın davulları aşırı teknik ya da sıyırmışçasına bağımsız değil ve atmosferi ufaktan ufaktan iteliyor. Belirleyici etmen, Steverlinck'in vokalleri. Vokaller efsanevi bir çeşitliliğe sahip: rahatça tanınan, kendine özgü tınıdan kopmadan, coşkulu, melankolik, öfkeli, ve her saniyesinde duygu yüklü. Arjen ara sıra yardımcı vokallik yapıyor ve ikisinin yakalayabildiği ses uyumu muhteşem.

Albümün tek negatif sayılabilecek yönü ise sabır gerektirmesi. İlk ve tek dinleyişte rahatça kendisini teslim etmiyor ve tekrar tekrar dinledikçe atmosferini daha rahat yakalıyorsunuz. Şarkılar kolayca ilerlemiyor ve resmen shoegaze etkisi barındırırcasına uzun; geçişler ve ayrı parçalar kesinlikle dakikalarca kaptırıp gidebiliyor. İşin ilginci, bu albümden hiçbir şey götürmüyor aslında, ama sabırsız dinleyicileri memnun etmeyebilir. Fakat atmosferik rock seviyorsanız ve/ya yeni şeylere açıksanız, On This Perfect Day arşivinize gayet güzel bir eklenti olacaktır.

Artılar: Arjen Lucassen ve Lori Lindstruth, Jasper'ın vokaller, atmosfer, genel olarak müzik.
Eksiler: Biraz zor alışılması ve herkese uygun olmayabilecek olması.
Kime tavsiye edilir: Arjen Lucassen sevenlere, progresifçilere ve genel olarak müzikseverlere, esasen.

Arjen Lucassen'in Guilt Machine sayfası: http://www.arjenlucassen.com/aal/aa_albums_gm.html
Guilt Machine myspace: http://www.myspace.com/guiltmachine

On This Perfect Day albüm kadrosu:
Arjen Lucassen: gitar, klavye ve yardımcı vokal
Lori Lindstruth: lead guitar
Chris Maitland: davul
Jasper Steverlinck: Vokal



1. Twisted Coil
2. Leland Street
3. Green and Cream
4. Season of Denial
5. Over
6. Perfection?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder