11 Ağustos 2010 Çarşamba

ChthoniC - Mirror of Retribution

Metal müziğin en ilginç yönlerinden bir tanesi, değişik türleri ve/ya bilgi birikimlerini kendi bünyesine rahatça entegre edebiliyor olmasıdır. Şu anda metal piyasasında bir tür patlaması yaşanıyor olmasının ve standart kalıpların çoğunlukla sınıfta kalıyor olmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi budur. Aynı zamanda, metalin evrenselliğine bağlı olarak, "globalleşmesi" de söz konusudur.

Bunun en güzel örneklerinden birisi de ChthoniC, zira kendileri Tayvanlı bir black metal grubu. Hatta kullandıkları çalgılara arasında, bu etnik arkaplanı vurgulamak istercesine, iki telli keman (erhu) yer almakta; ayrıca, rifflerine bariz bir "doğu" havası sinmiş durumda. İsrail'li Melechesh'in de müziğinde bu eklenti mevcuttu - grubun mensup olduğu uygarlık yarısının ruhunu müziğe aktarması dolayısıyla çok da alışılmadık sayılmaz.

Albüm, güldür güldür bir black metal albümü. Müziğin kendine has özelliklerinin pek çoğu var: tiz brutal vokaller, last beat davullar, gitar taramaları ve sert kısımlarla daha melodik olanlar arası geçişler, sözlere sinmiş mitoloji ve tarih temaları.... bütün bu ögeler yerli yerinde, ve maalesef bazen fazla yerinde. Yaptıkları müziğe birazcık da senfoni sosu yedirmişler klavyele ve ehru kullanarak, fakat bu ögeler hiçbir şekilde değişiklik ya da enteresanlık sunmuyor.

Genelinde gayet hoş ve tekrar tekrar dinlenesi albümün en büyük problemi de burada yatıyor zaten: albüm fazla rahat. Grubun bir-iki numarası var ve onları çok çabuk açık ediyor. Hatta, bir noktada üç şarkı ard arda neredeyse tamamen aynı şekilde başlayınca "arkadaşım yeter, yeni bir şey yapar mısınız!?" dedirtiyor. Başka gruplar da black metal kalıplarına sadık kalırken benzer numaralar çekiyor fakat her şarkıda kendini yenileyebilen ve benzer şeyleri taze tınlatabilen gruplar var. ChthoniC, bu konuda alışılması ve şarkıları rahatça ezberlemesi zor ama genelini kavraması kolay bir albüm yapmış. Onun yerine sadece son şarkıda kullandıkları operatik kadın vokallerini az daha çok kullansalar ve nüans yerine ehru'yu daha aktif bir enstrüman haline getirseler daha başarılı olabilirdi.

Fakat, hiçbir şekilde albümü aldığınıza pişman olmayacaksınız, o da ayrı.

Artılar: Atmosfer, kullanılan erhu ve klavye, başarılı prodüksyon.
Eksiler: Formülize olması şarkıların ve tekrar etmesi.
Kime tavsiye edilir: Black metalcilere.

ChthoniC resmi sitesi: http://chthonic.org/2009/us/index.html
ChthoniC myspace: http://www.myspace.com/chthonictw



1. Autoscopy
2. Blooming Blades
3. Hearts Condemned
4. Venom in My Veins
5. The Aroused
6. Sing-Ling Temple
7. 1947
8. Forty-Nine Theurgy Chains
9. Rise of the Shadow
10. Bloody Waves of Sorrow
11. Spell of Setting Sun: Mirror of Retribution
12. Unlimited Taiwan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder