3 Ağustos 2010 Salı

Grendel - Harsh Generation

Grendel, aggrotech/dark electro sahnesinde aslında fazlasıyla bilinen bir isim. Son zamanda türün powernoise etkileşiminin nispeten kırılması ve daha çok ritm/synth ile darkwave'e yakın geçmeye başlamasına denk gelen bir değişime de sahip grup aslında. Prescription: Medicide'ın daha noise etkileşimli ve prodüksyonu nispeten "kirli" müzikal altyapısı, Soilbleed EP'si ile yerini daha rahat ulaşılabilen bir müziğe bıraktıktan sonra, Grendel bir adım ileri gitti.

Bu adımın adı da Harsh Generation (Sert Nesil) ve ismine yaraşmak istercesine bir neslin sesi olma ihtiyacında. Hemen müziğin yapısına girelim: tipik aggrotech usulü pek çok öge yerinde. Synthesizer dizgelerinden oluşan sample bazlı müzik, her vuruşa bir kick ve bir snare ekleyen yapı, deli gibi vocoder'dan geçirilmiş vokaller ve karamsar, teknolojik garabetler çağına atıfta bulunan, Apple neslinin insanla makine arasındaki çizgiyi tehlikeli şekillerde kabul ettiğine doğru giden sözler var albümde.

İlginçtir ki, iki noktada Masamune Shirow'un efsanevi eseri Ghost in the Shell'den alıntı yapan albüm (birinde Mamoru Oshii'nin yönettiği Innocence: Ghost in the Shell'den ve diğerinde de Ghost in the Shell: Stand Alone Complex animesinden) aslında feci halde "cyberpunk" bir duruşa sahip denebilir. Hatta bir noktada, William Gibson'ın Neuromancer'ına (cyberpunk akımını başlattığı kabul edilen yapıt) bariz bir gönderme de içeriyor: New Flesh şarkısının nakaratındaki "Low life, high tech" ifadesi, aslında türü tanımlayan bir şablon.

Müzik olarak, resmen cyberpunk'ın "kendin yarat" felsefesini beslercesine tipik aggrotech formülüne yeni açılımlar getiriyor Grendel. Arada neredeyse canlı klavyeler kullanarak, normal enstrüman kullanımına yakın geçtiği zamanlar oluyor (bilhassa B.A.A.L. (Deliver Me) böyle bir şarkı) ve arada daha anlaşılır vokaller kulanıldığı da oluyor. Siber-neslin temsilcisi olma amacını elinde taşırcasına bir atmosfer yaratılmış albümde: kendinizi yeşil çizgilerden oluşan bir iletişim ağının tam merkezindeki sesi dinliyor gibi hissediyorsunuz.

Sonuçta Harsh Generation ismi gibi sert, temposundan asla bir şey kaybetmeyen, gümbür gümbür bir albüm: dans ettireceği kadar coşturacak, coşturacağı kadar da düşündürecek ve bir-iki noktada ettiği laflarla da dumura sürükleyecek bir albüm. Endüstriyel müzikten hoşlanıyorsanız mutlaka edinip dinlemeniz gerekir.

Artılar: Albüm mükemmel.
Eksiler: Yok.
Kime tavsiye edilir: Herkese.

Grendel Myspace: http://www.myspace.com/grendel

Grendel Kadrosu
[VLRK] aka JD Tucker - Vokal / sentez / programlama / sampling
[M4RC] aka M Martinez - Canlı davul/perküsyon / stüdyo programlaması
[S42H] aka S Pniok - Canlı sentez / ses yaratımı


1. Intro
2. Harsh Generation
3. Void Malign
4. The Judged Ones
5. Remnants
6. B.A.A.L. (Deliver Me)
7. Dirty
8. Hate This
9. New Flesh
10. Outro

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder