11 Şubat 2011 Cuma

Spiral69 - A Filthy Lesson for Lovers

Şimdi The Jesus and Mary Chain diyince aklınıza gelen post-punk'ı düşünün: goth akımının haşır neşir olmaya bayıldığı 90'lar yeraltı müziğinin genel havasını. Bir gariptir: ne tam neşelidir, ne tam hüzünlüdür, iki arada bir derede bir burukluğu vardır.

Elimizde ise, bu ilginç halet-i ruhiye ile müziğini icra eden Spiral69 var. Grup şu sıralar ikinci albümünün yapımı ile ilgileniyor, ve biz de, son zamanda adetimiz olduğu üzre, ilk albüme bakıyoruz o arada. Albüm 2007 çıkışlı ve bundan önce incelediğim Chapel of Thieves gibi kendine has, sürüden sıyırılmış ve kendini bulmuş bir grubun eseri.

Bu açıdan Spiral69'ın garip bir duruşu var diyebiliriz. Ne tam post-punk, ne tam new-wave, ne tam goth, ne tam akustik, her şeyden bir parça ve tamamen kendine benzeyen bir müzikle gidiyor grup. Oluşan müziği ise tanımlamak hakikaten zor, fakat denememiz lazım: eğer pop daha melankolik, rock daha yumuşak, goth biraz daha az karamsar olsaydı ve bir noktada buluşup bir new wave barına gitmeye karar verselerdi ortaya Spiral69 çıkardı.

Müzik basitçe bu eksende. Soft rock kokan davullar ve genellikle akustik gitarlar, bunları süsleyen keman ve klavye, birarada aslında ne tam pop ne tam rock ama tam ikisi arasında bir noktayı bulmayı başarıyorlar. Enstrüman kullanımı, vokalle birleştiğinde garip sonuçlara gidebiliyor: misal Echo son derece Tom Waits'lik, çakal bir şarkıyken Erase daha duygusal takılıyor. Grup, tanımalaması zor bileşkede yakaladığı müziği indirip çıkartıyor sürekli - bir an ağlayacak gibi yapıp sonra birden sinirlenebiliyor. Bu açıdan cidden sevgililere ders vermeye çalışır gibi, zira aşka yaklaşımı iki ucu keskin bir kılıç şeklinde, ve albümde sürekli bu hissediliyor.

Ki, A Filthy Lesson for Lovers'ı ilginç yapan şeylerden bir tanesi de bu: standart aşk şarkısı için gerekli her şeyi tersyüz edip cidden "cici çocukluk"tan uzakta bir yaklaşım sergiliyor olması. Bunu aslında müziğin kendisine neredeyse hiç yansımayan bir gotik rock estetiğine bağlamak zor değil: gotik rock'ın o asi, kendini beğenmiş ama aynı zamanda kırgın, üzgün duruşunu Spiral69 gayet dengelemeyi başarıyor.

Albümün eksileri ise şöyle: albüm mükemmel değil. Şarkıların hepsi çok güzel, ama grubun her köşeye hem yakın hem uzak müziğine alışmak sabır isteyebiliyor - ki, alıştığınız zaman bile uçucu gelebilir. Neyse ki sorunlar bununla sınırlı, zira tanıdık pek çok türü harmanlarken kendi benliğini koruyabilen bu gruba mutlaka bakmanıza engel olacak başka hiçbir şey yok.

Herkese tavsiyemdir.

Artılar: Genel olarak her şey.
Eksiler: Müziğe alışmanın zorluğu ve vokalin herkese çekici gelmeyebilecek olması.
Kime tavsiye edilir: Herkese.

Spiral69 resmi sitesi: http://www.facebook.com/spiral69music
Spiral69 myspace: http://www.myspace.com/Spiral69

A Filthy Lesson for Lovers albüm kadrosu:
Ricordi Sabetti: vokal ve gitar
Licia Missori: Piyano
Stefano Conigliaro: davul
Enzo Russo: gitar



1. Ouverture
2. Echo
3. Sweet L
4. Erase
5. Filthy Lesson for Lovers
6. You
7. And I Love Her
8. Kissing Juda
9. Cover Me
10. The Only Way Out is Through You
11. With Nothing Left

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder