28 Mayıs 2011 Cumartesi

Moanaa - EP

Bazen, kenarda köşede kalmış olanlara dair sevgimi paylaşanları buluyorum ve bu beni fazlasıyla mutlu ediyor. Pek muhterem Sludgelord'un tavsiyesi üzerine bedava dağıtılan EP'sini indirdiğim bu İtalyan grup, gerçekten de yakın zamanda piyasayı sallama potansiyeli yüksek olanlardan. Bunu da bu kadar rahatça iddia ediyorum, ve grup da zaten farkında: adamlar EP'lerine isim vermeye gerek görmemişler. Resmen, "o kadar efsane ki, isme ihtiyacı yok!" modundalar, ve haklılar da (albüm kapağına bakın.)

Tür kısmına/kısmını geçelim her şeyden önce. Atmosferik doom metal denen bir tür var, aslında ekstrem metalin daha pastoral takıldığı anlardan oluşan ve esas amacı kişide terk edilmiş ormanlar, kara teslim olmuş, çıplak ağaçların sardığı donmuş göl gibi garip, iç burkan imgelemler uyandırmaya yönelik bir tür. Bu tür, çıkış noktası olarak ekstrem metali aldığı için black/death metal gitar ve atmosfer yaratma tekniklerini (gitar taramaları, brutal vokal gibi) de alır.

Moanaa bütün bu özellikleri bünyesinde barındıran bir grup. Kendi içerisinde, bu eğilimi öğütüp, kendi kimliğini de rahatça ortaya dökebilen bir topluluk. Moanaa'yı Deadbird gibi gruplardan ayıran en önemli özelliklerinden bir tanesi, şarkıları oluşturan daha sert ve daha yumuşak parçaları ayırmak yerine, birbirine yedirmesi. Bunu genellikle bir melodi/riff için kullanılan enstrümanı, sertleştiğinde aynen muhafaza ederek, bazen de normalde ayrı ayrı götürdüğü geçişleri tek bir noktada toplayarak yapıyor. Bunun en güzel örneği bu kısacık EP'nin 13 küsür dakikalık son şarkısı, Alight. Şarkı tek bir noktanın çevresinde dönüyor ve her seferinde az çok bir şeyleri değiştiriyor, fakat on üç dakika boyunca "tek bir tema üzerine yapılan varyasyonların" hiçbiri bu dinamizmi kaybetmiyor.

Ki, benzer müzik yapan pek çok grubun düştüğü, sabır taşı sınırı zorlayan, uzayıp giden ve hiç değişmeyen geçişler yerine, rahatça ilerleyen, insana on küsür dakika nasıl geçti hissettirmeyenleri var. From Deepest Place ve Disappear bilhassa, çaktırmadan ve aşırı hızlı olmadan, aslında gayet rahatça ilerleyen geçişlerle götürüyorlar şarkıları. Aynı zamanda bu noktada, Moanaa'yı Moanaa yapan özelliklerden bir diğeri ortaya çıkıyor: adamlar, doğruya doğru, nabzı yükseltmeyi çok ama çok iyi biliyorlar.

Nabız nasıl yükseltilir derseniz, grup aslında bunu Alight harici bütün şarkılarda göstermiş: basit bir pasaj var. Gitarlar ufak ufak dokunuşlarla atmosferi yüklüyor. Birkaç 8 vuruş sonra bir küçük parça ekleniyor buna. Derken davullar girmeye başlıyor ve bu şekilde, parça ekleye ekleye, clean tondan distortion tona geçe geçe grup patlayan ve sert bir kısma geçiş yapıyor. Bu noktada vokalin büyük etkisi var: Pavel Adamzcuk'un brutal vokalinin yanısıra, bir noktada dümdüz, şiir okurcasına konuşması ve brutal vokale doğru yavaşça evrilen normal vokali efsane, ve grubun geri kalanının uyumu da düşünüldüğünde, ortaya son derece güzel bir bileşke çıkıyor.

Uzun lafın kısası, Moanaa, dinlemeye değecek bir grup. Mevzubahis isimsiz EP ise, tek kelimeyle, mükemmel. Grup, şu anda bu EP'yi bandcamp sayfaları üzerinden bedavaya dağıtmakta, dolayısıyla indirin ve mutlaka dinleyin.

Artılar: Her şey
Eksiler: Hiçbir şey. Tamam, EP fazla kısa.
Kime tavsiye edilir: Bu blogun düzenli okuyucuları zaten bu albüme bayılacaktır. Haricinde doom metal ilginiz varsa, bu albüm size göre.

Moanaa myspace:Moanaaspace
Moanaa bandcamp: Moanaacamp

EP kadrosu:
Pavel Adamczuk: vokal
Marcel Lekawa: davul
Michal Pilik: gitar
Lukasz Kursa: gitar
Damian Olearczyk: bas



1. From Deepest Place
2. Disappear
3. Alight

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder