12 Ağustos 2011 Cuma

Black Spiders - Sons of the North

Black Spiders'ın beş adet ayrı EP sonucu çıkarttığı ilk albümü Sons of the North, 2010'un en başarılı albümlerinden sayıldı. Sağda solda bu albüme rast gelmeden adım atamıyordunuz, ve herkes ama herkes grubu öve öve bitiremiyordu. Ben normalde bu tip durumlarda gerilir ve övgüler düzülen üründen kendimi olabildiğince uzaklaştırırım, zira pop mentalitesi hesabı altına hücum etmekten hazzetmem.

Fakat, her halükarda reddemeyeceğim şey, Black Spiders'ın güldür güldür hard rock icra ettiği gerçeğiydi. Zamanında bu albümü birkaç kere dinledim, fakat o zamanlar hard rock bazlı müziklerle tanışıklığım olmadığından ve klasik hard rock'tan hazzetmediğimden dolayı, albümü iki üç güzel şarkıya sahip ama genelde boş bulmuştum. Bu görüşümün sebebi ise kulak alışkanlığımın sıfır olmasıydı, açık ve net. Black Spiders'ın tarzı ise, riff rock ve hard rock evliliğinden oluşuyor. Riff bazlı rock, güldür güldür davullar, hoş bas, güçlü bir rock vokali ve grubun büyük bir ustalıkla yedirdiği sololar genel olarak müziği tanımlıyor.

Sons of the North'un söylenen kadar iyi bir albüm olma sebebi ise, grubun, bu iki temeli kendisine başlangıç noktası alıp, albüm boyunca aynı şarkıyı tekrar tekrar sunmak yerine yeni şeyler denemesi. Sonuçta hard riff rock dinliyorsunuz, fakat değişik etkileşimler katılıyor. Misal, Blood of the Kings ve St. Peter ikilisi doom etkisini ön plana çıkartırken, Man's Ruin ve Si, El Diablo hafiften desert rock etkisine sahip. Bu da, albümün heyecanını kaybetmemesini ve ilginizi üzerinde tutmasını sağlıyor.

Kaldı ki zaten, grubun en büyük güçlerinden iki tanesi, albümde her anda sabit. Bunların birincisi, benim özellikle önem verdiğim bir özellik olan akışkanlık. Şarkıların kendileri olsun, albümün bütünü olsun, deli gibi akışkan bir eser Sons of the North. Şarkılar zaten dolu dizgin gidiyor, ve albüm de hızını belli bir noktanın altına hiç düşürmediği gibi, hiçbir zaman bir duraklama, bir sakinleme anı içermiyor. Şarkıların kendilerinde bu, daha çok yerinde durmayıp sürekli bir şeyler yapıyor olmak şeklinde yansıyor - vokal yoksa solo var, gitar yoksa davul önde...

İkinci özellikleri de, grubun benliği içerisinde son derece rahat olması. Bu nasıl bir güç derseniz, şöyle özetleyeyim: grubun yapmak istediği şey, dinleyicinin kanını kaynatmak ve nabzını yükseltmek. Bunu yapmak için suni numaralara başvurmak yerine, kendi coşkularını dinleyiciye aktarmayı seçiyorlar. Hani Easy Peasy gibi (ve tamamen "abi rahat ol biraz" üzerine kurulu) bir şarkıyı bile cayır cayır hale getirmeyi başaran grup, yavaşladığı zaman bile son derece ruh ve coşku yüklü. Bu da, amaçlarına rahatça ulaşmalarını sağlıyor.

Fakat, her şeyin ötesinde, Sons of the North son derece 'olmuş' bir albüm. Resmen damla olarak kendini tamamlamış ve düşmüş. İyi ki de düşmüş, aslında.

Artılar: Riff, solo, davul, vokal, bas, bunlar güzel şeyler. Şarkılar, akışkanlığı, olmuşluğu ve....
Eksiler: Rock sevmeyene çok. Haricinde yok.
Kimlere tavsiye edilir: Rock, özellikle hard rock sever miydiniz? O zaman size.

Black Spiders resmi sitesi: Black Spiders
Black Spiders myspace: Black Spiderspace

Sons of the North albüm kadrosu:
Pete 'Spider' Spiby: lead vokal, ritm gitar
Ozzy 'Owl' Lister: lead gitar, yardımcı vokal
Mark 'The Dark Shark' Thomas: lead gitar, yardımcı vokal
Adam 'The Fox' Irwin: bas gitar, yardımcı vokal
Si 'Tiger' Atkinson: davul, perküsyon
Danni Maibaum: Easy Peasy'de yardımcı vokal.




1. Stay Down
2. KISS Tried to Kill Me
3. Just Like a Woman
4. Easy Peasy
5. Blood of the Kings
6. St. Peter
7. Man's Ruin
8. Medusa's Eyes
8. Si, El Diablo
9. What Good is a Rock Without a Roll?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder