26 Ekim 2010 Salı

Biohazard - Mata Leao

Biohazard aslında çok az tanıtım isteyen bir topluluk: Amerikan hardcore punk piyasasının en tanınmışlarından birisi. Hayranları ise, genellikle ya ilk albümlerinden, ya Urban Discipline'den (1992)' ya da Uncivilization'dan (2001) tanıyorlar. Grubun diskografisinde de zaten bu iki albüm, son albümleri Means to an End ile birlikte en çok ses getirenleri oldu.

Fakat, Biohazard'ın diskografisinde asla ve asla es geçilmemesi gereken ve her punk, metal ve hardcore hayranının mutlaka ama mutlaka dinlemesi gereken bir albüm varsa, o da 1996 tarihli Mata Leao'dur.

Sebeplerine gelirsek. Her şeyden önce Mata Leao, eğer yakın zamanda dünya tamamen değişmez ise daha yıllarca o anki dünyanın içinde kendisine rahatça yer bulabilecek bir albüm. Sözler genellikle punk ruhunu (ya da new school punk ve/ya punk'ın yozlaşarak ana-akıma katılmasından önceki haliyle) yansıtıyor: hatta ilk şarkı hiç lafı dolandırmadan "Fuck the rules" diye bastırıyor. Evan Seinfeld'in rahatça tanınan ve zaman zaman burnu tıkalıymış gibi verdiği vokal albümün güzelliğini ayrıca arttıran bir etken, ve albümün bütününü yansıtır gibi bir havada zira asla mükemmel değil, hatta bir-iki kere sanki hafiften kayıyor bile.

Ki, Mata Leao'yu bu kadar güzel yapan şey de mükemmel olmaya kasarak vakit harcamayacak kadar dürüst olması. Şarkılar birbiri ardına farklı tokatlar yapıştırıyor ve bunu yaparken ne sözünü, ne sertliğini ne de duygusunu saklıyor. Depresyondan ("Waiting to Die") başkaldırıya ("Authority"), dünyanın felaket halinden ("These Eyes (Have Seen)") içe dönüşe ("Cleansing") pek çok duygu ard arda dinleyiciye çarpıyor.

İfade edilenin ana aracı olan müziğe gelirsek.... tek kelime: mükemmel. Evan Seinfeld'in rahatlıkla ayrılan vokali ve gümbür gümbür kattığı bas gitar, Billy Graziadei'nin hardcore punk'ı yiyip bitirmiş gitarları ve geçişleriyle birleşiyor ve ortaya çıkan müzik sert, aman vermez, şiddetli ve bazen baş döndürücü hızda. Danny Schuller ise davullarda harikalar yaratıyor - zaman zaman son derece hızlı ve sert, bazen daha yumuşak ve istediği anda müziğin içinde (dinleyicinin dolduracağı) boşluklar yaratarak zaten mükemmel olan albümü süslüyor.

Uzun lafın kısası, bu albümü almaya asla hazır olamazsınız zira kati suretle atlatamayacağınız, tramvatik güzellikte bir eser ile karşı karşıya olduğunuzu ancak son şarkı sessizliğe kaydığında anlayacaksınız.

Artılar: Her şey.
Eksiler: Yok.
Kime tavsiye edilir: Herkese ama herkese.

Biohazard Myspace: http://www.myspace.com/biohazard

Mata Leao albüm kadrosu:

Evan Seinfeld: Lead vokal, bas gitar
Billy Graziadei: lead gitar, ritm gitar, vokal
Danny Schuller: Davul ve perküsyon



1. Authority
2. These Eyes (Have Seen)
3. Stigmatized
4. Control
5. Cleansing
6. Competition
7. Modern Democracy
8. Better Days
9. Gravity
10. A Lot to Learn
11. Waiting to Die
12. A Way
13. True Strengths
14. Thorn
15. In Vain

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder