22 Ekim 2010 Cuma

Dope Stars Inc. - ://Neuromance

İtalyan endüstriyel metal devi Dope Stars Inc, aslında 10,000 Watts of Artificial Pleasures EP'sini tamamen vokal Victor Love'ın çabalarıyla çıkarttığında, daha sonradan başına geleceklerden habersizdi. ASP, Attrition, Garden of Delight, Emilie Autumn gibi isimleri bünyesinde barındıran Tristol Müzik Grubu'nun paçası haline gelmesine bu küçük EP aracı oldu.

Sonrası ise, 1984'te William Gibson'ın tamamen gelecekte olanlardan habersiz bir şekilde "Neuromancer" romanını yayımlamasından çok farklı olmadı.

Dope Stars Inc'in ilk albümü ://Neuromance, ve grubun henüz üç stüdyo albümü içeren diskografisindeki en enerjik albüm. İçindeki EBM etkisi bariz: drum machine ile çıkartılan ve EBM tarzına uygun davullar ve synthesizer ağırlığı mevcut. Normalde "endüstriyel metal"in "çoğu metal azı endüstriyel" anlayışı yerine, müziği resmen yarı yarıya bölen bir anlayış çıkıyor.

Dope Stars Inc'in en güzel özelliklerinden bir tanesi, piyasadaki milyon tane endüstriyel metal grubunun çoğunun aksine, rahatça tanınabilir bir müziğe ve tarza sahip olmaları. Bunu sağlayan birkaç faktör var. Gruba ağır bir "asi gençlik" ve cyberpunk havası hakim: ismini cyberpunk edebiyatının babasından alıyor olmasından ötede de, kendi içinde endüstriyel müziğin çağa getirdiği başkaldırı ve eleştiriyi çok güzel oturtuyor. Grubun sözleri, duruşu ve genel imajı zaten rahatça öne çıkmalarını sağlıyor. Zaten endüstriyel müzik yeterince gotik kültürden beslenirken bir de cyberpunk edebiyatı desteği girince işin içine, ortaya ilginç eserler çıkıyor denebilir.

Victor Love'ın vokali çok rahatça ayırt edilebilir bir etken, her ne kadar bunun sebeplerinden bir tanesi fazlasıyla ağır aksanı olsa da. Ama her şeyin ötesinde, Victor Love'ın programladığı synthesizer ve drum machine ile gitarist Alex Vega'nın uyumu grubun müziğini belirliyor - Vega, punk ve speed metal hatırlatan bir power akor canavarı ve bir şekilde melodik bir enstrümanı (gitar) aynı anda ritmik bir enstrüman olarak da rahatça yedirebiliyor. Bu, grubun endüstriyel ve metali son derece güzel bir dengeye oturtmasını sağlıyor ve beklenenin dışına çıkabilmesine olanak tanıyor: sonuçta endüstriyel müzik ağırlıklı olarak sample bazlıdır, ama metal müzik daha çok riff ve değişim üzerine döner. Dope Stars Inc ise, belki de pek çok şeyi Victor Love'ın yapıyor olmasından dolayı, rahatça kendi dengesini buluyor.

Fakat bu güçlü bileşkenin ötesinde, ://Neuromance'i muhteşem bir albüm yapan şey çeşitliliği. Albümün protestosu sabit olsa da, zaman zaman kendini eğlenceye ("Infection 13"), bazen romantizme ("Platinum Girl") bazen hüzne ("Generation Plastic") ve diğer zamanlarda öfkeyle dansa teslim etmesi ("Theta Titanium") albümü dinamik ve sıkıcılıktan uzak kılıyor - tanıdık ögeler her şarkıda var, ama şarkı ardına şarkı ardına şarkı aynı ve değişmeyen endüstriyel metal klişeleri yerine karakter ve vizyon sahibi bir grubun kendini ortaya koymasını dinliyorsunuz.

Ki, ://Neuromance'in mükemmel (evet, mükemmel) olma sebebi de bu.

Artılar: Her şey.
Eksiler: Yok.
Kimlere tavsiye edilir: Herkese.

Dope Stars Inc resmi sitesi: http://www.dopestarsinc.com/
Dope Stars Inc myspace: http://www.myspace.com/dopestarsinc

://Neuromance albüm kadrosu

Victor Love: Lead vokal, synthesizer, programlama ve drum machine
Alex Vega: gitar
Darin Yevonde: bas gitar



1. 10,000 Watts
2. Infection
3. Platinum Girl
4. Make a Star
5. Vyperpunk
6. Generation Plastic
7. Rebel Riot
8. Theta Titanium
9. Self Destructive Corp.
10. Plug'n'Die
11. Defcon 5
12. Trance-Former
13. C-Beams

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder