21 Ekim 2010 Perşembe

İnternet Sitesi: BandCamp


BandCamp

Müzik tanıtımı, Napster ve P2P'den sonra, yasal olarak uzun süre MySpace üzerinden gerçekleşti: MySpace'in hala müzik açısından revaçta olmasının sebeplerinin arasında, sitenin ortaya koyduğu rahat flash arayüz ve blog yazımı, haber/turne tarihi yayımı konusunda büyük kolaylık sunması vardı. Zaman içerisinde Facebook belki MySpace'in sosyal yönünün yerini aldı, ama müzik konusunda MySpace ve Last.Fm hep revaçtalardı.

Şimdi, ikisini de rahatlıkla sallayabilecek bir site gelmiş durumda: BandCamp.

İçerik ve Kullanım

BandCamp, basitçe bir müzik paylaşım sitesi denilebilir. Grupların/müzisyenlerin yaptıkları şarkıları/albümleri bedava stream olarak dinletime, ve çeşitli miktarlara satışa sunduğu bir yer. Bir anlamda, satış amaçlayan müzisyenlerin müziğin özgürlüğünü her adımda baltalayan plak şirketi kavramını ("aracıyı") ortadan kaldırmaya yönelik hareketi denebilir. Sonuçta bu site üzerinden verilen paralar müzisyenden başkasına gitmiyor.

Kaldı ki, bazı sayfalarda, mevzubahis albümler hakkında "(para miktarı) ya da daha fazlası" yazarken bazılarında fütursuzca "Bedava İndirme" ibaresi yer alıyor. Bazen de, müzisyenler herhangi bir minimum miktar koymayarak "gönlünden ne koparsa"ya izin veriyorlar (ve evet, 0-sıfır- diye bir seçenek de var).

Sitenin kulanımı çok basit. İsterseniz bütün bir albümü tek seferde, isterseniz şarkı şarkı dinleme seçeneğiniz var. İndirmeler için de aynısı geçerli: misal, tek bir şarkıyı severseniz, yukarı paragraftaki şekilde "şarkı başına ücrete" tabi olarak (iTunes misali) o tek şarkıyı almak gibi bir seçeneğiniz var ki bu da, iTunes ve benzeri sistemlerin en büyük avantajı. Analog formatlara daha az bakılmasının ve P2P paylaşımın yayılmasının sebeplerinden bir tanesi, tek şarkıyı sevip alınan albümlerin fos çıkabilme potansiyeli idi - bunu ortadan kaldıran sistemler hep daha çok ilgi görmüştür zaten.

Sitede çeşitli "etiketler" var, bu etiketler standart rock, metal gibi türlerden post-metal, nu-jazz gibi daha yeni ve deneysel olanlara dek uzanıyor. Buradan sayfalarca çeşitli müzisyenleri ve siteye yüklemiş oldukları albümleri (albüm yoksa şarkıları) görebiliyorsunuz ve dinleyebiliyorsunuz. Sitenin içerik yelpazesi hayli geniş ve içinde Red Sparrowes, Zoe Keating, Unwoman gibi tanınmış isimlerin yanında Deep in Thought, Adolf Plays the Jazz gibi daha az bilinen isimleri yan yana görüyorsunuz.

Bulabileceğiniz müziğin haddi hesabı yok, fakat genellikle deneysel türlere eğilim daha fazla denebilir. Post-rock ve post-metal gibi nispeten değişik ve "ne yaparsan o" türlerin mensubu misal darkwave ya da standart metal'den daha fazla - fakat bu, BandCamp'in içine işlemiş bir "müzik özgürlüğü" felsefesi ile bağdaşıyor. Glitch, shoegazer metal, post-jazz gibi türler aslında hala fazlasıyla yeraltı türleri sayılır ve belirli kitlelere hitap ederler, dolayısıyla BandCamp'in sunduğu tip bir "özgürlüğe" daha çok ihtiyaçları vardır.

Etiket ve Navigasyon

Last.Fm'in belki de en büyük avantajı, her sayfada "şunlara benziyor" diye bir kısmının olması ve bu şekilde belirli türler ile tanışıklığı hayli hızlandırması - bandcamp bunu etiket sistemi ile yapıyor. Bu "etiketler" aracılığı ile benzer şekilde kendisini tanımlamış müzisyenlere/gruplara ulaşabiliyorsunuz.

Bu sistem, site içinde gezinmeyi ve içeriğe ulaşmayı çok kolay hale getiriyor. Daha ne olduğunu anlamadan yan yana bir sürü sekmeyi dizmeniz işten bile değil. Bu sistemin tek eksisi, en ufak etkileşim bile barizmiş gibi gösterilebildiği için bazen etiketlerin hiçbirine benzemeyenlere denk geliyorsunuz: hele ki bu "kendine benzerlik" sadece "ses öbekleri yaratma" ise sonuç pek iyi olmuyor (ya da powernoise/glitch seviyorsanız oladabiliyor.)

İşin kısası, bandcamp, yakın bir zamanda internette müzik dağılımını rahatça tanımlayabilecek ya da amatör/tanınma ihtiyacı olan grupların tek geçeceği adres haline gelebilecek bir kapasiteye sahip. İçeriği, sunumu, basit ve kullanışlı sistemi ile yepyeni bir müzik sitesi.

NOT: 10/9

İyi Yönleri:
-Rahatça müziğe ulaşım.
-Hiç duymadığınız ve hayatınızı değiştirebileceklerin bulunması.
-Etiket sistemi.
-Bedava bütün albüm dinlemeye izin vermesi.
-Sitedekilerin sayfalarına kendilerine/albümlerine has grafikler koyabilmeleri.
-Müzisyene müziği yapmasına devam edebilecek parayı kazandırma potansiyeli.

Kötü Yönleri:
-Etiketlerin bazen fazla çorba bir bileşim sunması.
-Fazla deneysel türlere bazen fazla ağırlık verilmesi.
-"Müzik" kavramına yaklaşımları "müzik olmayandan müzik yapma" çabasına fazla tamah edilmesi.

NOT: An itibariyle, bandcamp bedava müzik indirimini engelleme kararı almış bulunmakta. Bu hareket, Chariot başta olmak üzere pek çok grubun tepkisini çekti, fakat sitenin popüleritesinde bir azalma olmadığı gibi, daha bilindik isimler de ufak ufak siteye geçer gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder