16 Ekim 2010 Cumartesi

Combichrist - Today We Are All Demons

Combichrist aslında hayli bilinen bir isim, hatta aggrotech dendiğinde akla ilk gelen isimlerden bir tanesi. Topluluğun başında ise daha da çok bilinen bir isim var: Andy LaPlegua - efsanevi futurepop topluluğu Icon of Coil vokali ve kurucusu, aynı zamanda Panzer AG ve Combichrist'ın has adamı.

Ufak bir arkaplan verebilirsem: Combichrist esasen power noise ve hayli agresif EBM icra etmekte idi - hatta ilk iki albümleri olan The Joy of Gunz ve Everybody Hates You bazen aşırı noise müziğe kayabilen albümlerdi. Üçüncü albüm olan What the Fuck is Wrong with You People? ile bir nebze yumuşayan topluluk, benim ilk Combichrist deneyimim olan Today We Are All Demons ise gayet Combichrist'ın kendi ruhunu yakaladığı bir albüm.

Basitçe müziğe gelirsek - aggrotech'e ait pek çok şey var. Power electronics geçişler, deli gibi bir bas, four-on-the-floor ritmler, endüstriyel müziğe has sözler... albümün güzelliği bu basitliği bomba gibi şarkılarla sunması, LaPlegua'nın vocoder'dan neredeyse hiç geçirilmemiş doğal (ve dolayısıyla saf) vokali, zaman zaman buram buram rock kokan geçişler ve Combichrist'ın kendisine has dengesi. Ki bu da aslında power noise eğilimi açık net belli müzikte bir sentetik altyapıyı (ritm, synthesizer partisyonu gibi) organik üstyapıyla (vokal, genel şarkı yapısı) birleştirmeyi gerektiren bir denge. Eğer endüstriyel müzik saf insan ve saf robot arasındaki derecelere tabi olsaydı, Combichrist tam bir cyborg olurdu.

Grup, normalde "eller havaya" için gerekecek türden müziği sert, affetmeyen ve zaman zaman rahatsız edici estetikle neredeyse mükemmel şekilde birleşiyor ve ortaya çıkan şey gayet güzel. İnsanı sürükleyen bir albüm ve oturup ufak boyun hareketleriyle kafa sallatandan ("Can't Change the Beat") rahatça ayağa kaldırıp coşturandan ("All Pain is Gone") ya da kafayı yedirten ne yaptıracağını şaşırtan ("Sent to Destroy") ve oturup kafa dinletenden ("Spit (Happy Pig Whore)") pek çok şekilde şarkı var ve albüm normalde aggrotech'in zaman zaman kapıldığı tekdüzelikten bu şekilde sıyrılıyor. Diğer bir sıyrılma özelliği zaman zaman sample'lar ile muhteşem bir "groove" yakalıyor olması - ritmle ve mekanik şekilde bölünmüş parçcıklar da olsa onu kıvrak ve dinamik bir hale sokmayı iyi beceriyor Combichrist.

Endüstriyel müzik sevenlere ya da başlamak isteyenlere tavsiye edilir - hatta, zannımca endüstriyel müziğin kilometre taşlarındandır.

Artılar: Her şey.
Eksiler: Bazen fazla noise olabilmesi.
Kime tavsiye edilir: Aslında herkese.

Combichrist resmi sitesi: http://www.combichrist.com/
Combichrist myspace:http://www.myspace.com/combichrist

Today We Are All Demons albüm kadrosu:
Andy LaPlegua: vokal ve stüdyo gitarı
Joe Letz: davul
Z Marr - klavye
Trevor Fiedrich - perküsyon



1. No Afterparty
2. All Pain is Gone
3. Kickstart the Fight
4. I Want Your Blood
5. Can't Change the Beat
6. Sent to Destroy
7. Spit (Happy Pig Whore)
8. A New Form of Silence
9. Scarred
10. The Kill v.2
11. Get Out of My Head
12. Today We Are All Demons
13. At the End of It All

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder