21 Ekim 2010 Perşembe

Dark Fortress - Ylem

Dark Fortress, aslında hayli ünlü bir Alman black metal topluluğu. Black metal'in son zamanda taze ve türü ileri götürmeye yönelik işlerle yüklenmeye başlaması esnasında piyasaya birbiri ardına güzel albümler çıkmaya başladı. Bunların arasında Mayhem ve Darkthrone gibi devler de var idi (bazıları, bu albümlerin ünlü Burzum kurucusu Varg Vikernes'in hapisten çıkmasına yakın olduğu için bir tür "adak adama" olduğunu iddia etmekte). Dark Fortress bu esnada beşinci albümü Ylem'i çıkarttı.

Albüm, ismini evrenin yaratılışından hemen sonra varolmaya başlayan teorik "proto-madde"den alıyor. Hatta, albümle aynı ismi taşıyan ilk şarkı da Ylem parçacığının evreni yarattığı gibi paramparça edeceği üzerine karamsar ama dişlerinizi gıcırdattığınızda notalar döktürecek kadar sağlam bir şarkı ile açılıyor. Fakat, grubun bir önceki (ve çok sevilen) albümü Eidolon'un aksine, Ylem bir konsept albüm değil.

Normal şartlar altında black metal pek sevmem ve dinlediğim ilk black metal albümü de Ylem idi. Şaşırdığımı söyleyebilirim - kendisini Satanizm ve militarizm kokan imajın ve görüntünün içinde kaybedeceğine daha basit bir görüntü ama daha vurucu bir müzikle giriyor Dark Fortress. Albümün garip bir rahatlığı var - insanı yormuyor, zorlamıyor ama bu rahatlığı basitlik ya da salmışlık ile karıştırmak hata olur. İnsanı rahat ettiren ama sert (ya da metalci tayfanın deyimi ile "brutal"), karanlık ve karamsar bir albüm.

Black metal ögelerinin pek çoğuna rastlamak mümkün: blast beat kullanımı, gitar taramaları, brutal vokaller (ki aksine sadece iki noktada, "Evenfall" ve "Sycamore Trees", rastlanıyor) ve genel bir vuruculuk - albüm, dinledikten her sonra dişlerinizin arasından müzik parçacıkları temizlemenizi gerektirecek kadar "dişe dokunur" bir yapıya sahip. Her şarkı dev, epik, ödün vermez bir sertliğe ve vizyona sahip. Zaman zaman daha ağır ("As the World Keels Over") bazen daha eşlik edilesi ("Hirudineans") ve bazen sludge sınırlarında dolaşan ("The Valley") şarkılara rastlamak mümkün. Değişmeyen şey ise, albümde boş olmaması - her şarkı bir öncekinden daha güzel, daha akılda kalıcı ve daha epik oluyor.

Albüm, dört dörtlük ve sert tarzlardan hoşlanan metal müzik hayranlarını memnun edecektir - ve mutlaka dinlenmesi gerekir.

Artılar: Atmosfer, sertliği, black metal ile arası olmayanlara da açık olacak kadar ortada bir albüm olması.
Eksiler: Sertliği, bazen çok akılda kalıcı şarkılar içermeyebiliyor olması.
Kime tavsiye edilir: Black metal ve metal dinleyen, brutal vokalle arası olan herkese.

Dark Fortress resmi sitesi ve myspace: http://www.myspace.com/darkfortress (resmi site, myspace sayfasına yönlendirme içeriyor.)

Ylem albüm kadrosu:
Morean: Vokal
Seraph: Davul
V. Santura: Lead gitar
Asvargr: Gitar
Draug: Bas gitar
Paymon: Klavye



1. Ylem
2. As the World Keels Over
3. Osiris
4. Silence
5. Evenfall
6. Redivider
7. Satan Bled
8. Hirudineans
9. Nemesis
10. The Valley
11. Wraith
12. Sycamore Trees

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder