4 Temmuz 2011 Pazartesi

Borracho - Splitting Sky

Değişik yerlerde (ya da iki yerde, bilemeyeceğim) yazmanın avantajı, bazen işine yarayan şeylerin çıkabilmesidir, ki, bu da şu anki durumum desek yalan olmaz. Bu işlevelerden bir tanesi de, Borracho'nun üç şarkısını Doommantia'da incelemiş olmam sonucunda, grubun, aslında üç gün önce çıkan albümü bedava olarak bana gönderip incelememi istemiş olması oluverdi. Çok mutlu olmanın yanında, kendimi şanslı hissediyorum, zira 2011'in en iyi stoner rock albümlerinden birisini elime geçirmiş bulunmaktayım.

Efendim Borracho, Washington DC kökenli bir stoner rock grubu, fakat kazın ayağını sadece "stoner rock" etiketiyle göstermekten rahatsızmışçasına hafiften de doom etkisi bulunduran bir müziğe sahipler. Bu şu şekilde kendini gösteriyor: hızlı şarkılarda (Concentric Circles ve Never Get It Right) hard rock tarzı riff'ler etkisini gösterirken, diğer bütün şarkılarda resmen doom içinde boğulmuş riff'ler ve melodiler öne çıkıyor. Şişman ve her zaman duyulan bir bas, müziğe eşlik eden davul (ki Mario facebook'tan hayranlarını ekleyen nadirlerden, o da ayrı, hehe), kocaman kocaman gitar sesi ve resmen gırtlaktan çıkma bir vokal var karşımızda.

Ki aslında Borracho'nun demo şarkıları göz önünde bulundurulunca kendileri stoner rock'ın daha enerjik, daha hızlı kısmı ile daha içli dışlı gözükmüşlerdi desem yalan olmaz. Albüm genellikle orta halli tempoda ilerliyor ve groove yedirdikçe yavaşladığını gözlemliyorsunuz. Genellikle albüm rahat bir hızda gitse de arada biraz hız, biraz hareket, biraz bereket istetiyor insana o ayrı. Bu çok ufacık bir zayıf yön, fakat grup bu açığını efsane şarkılar yaparak kapatıyor ve, şarkıların kendi içerisinde sahip olduğu bir denge bu açığı gideriyor.

Borracho'nun bulduğu denge şöyle bir şey: şarkılar hiçbir zaman tamamen yüksek ya da tamamen orta tempolu değiller. Bunun en iyi örneği All in Play şarkısında esasen: şarkı, groove'un dibine vuran, oynak bir stoner rock şarkısı ve gayet rahat, çok ağır değil ama gayet aheste ilerleyen bir şarkı. Fakat, nakaratında, küçük, on saniyelik geçişler birazcık nabız yükseltiyor - derken, bu küçük, on saniyelik parçayı uzatıp ondan bir köprü kurmaya ve şarkıyı hızlandırmaya karar veriyorlar. Bundan hemen sonra da yavaşlayıp eski aheste tempoya dönüyorlar. Bunun gibi med-cezirler ve davulun ufak değişimlerinin gruba kattığı dinamizm inanılmaz. Belki Mario Trubiano favori davulcum olmayabilir (beni facebook'tan ekleyecek kadar nazik olması haricinde) fakat tempoyu çok güzel dikte ettiği söylenebilir.

Ki aslında Splitting Sky'ı 2011'in en iyi stoner rock albümlerinden yapan şey bunun gibi ufak detaylar haricinde albümün son derece rahat olması. Beni iki-üç hafta boyunca bu albüm oyaladı - hatta, promo olarak albümü ayın 2'sinde aldım, fakat Doommantia için yazdığım inceleme (ki The Soda Shop gibi bir sitede incelemenin adının geçmesi şerefine de nail oldum bu sayede) ancak albümün çıkış tarihi olan 28'ine yetişti. Zira Splitting Sky son derece rahat, son derece gereksiz karmaşıklıktan arınmış, son derece rahat bir albüm - belki bir Been Obscene kadar ılık değil, ama rahatça alışılabilen ve tadı çıktıkça çıkan bir albüm.

Uzun lafın kısası dersem, 2011'in en iyi stoner rock albümlerinden bir tanesi Borracho, ve bizzat adamların reklamını yapıyor olduğum için değil, gerçek olduğu için rahatça ortaya koyabileceğim bir görüş bu. Mesele şu ya da bu konuda üstün olması, stoner'ın en hası, doom'ın en hakikisi, vs. olması değil - mesele, sadece ve sadece yepyeni bir gruptan, tamamen kendine has bir albüm olması. Bilhassa belirli kalıplara çok takılan stoner ve/ya stoner doom piyayasının, böyle adamlara ihtiyacı var.

Artılar: Müzik, sözler, vokal, sololar, gitar tonu, her şey.
Eksiler: Alışması yine de zaman alabiliyor, ama yine de....
Kimlere tavsiye edilir: Stoner, doom severler özellikle - daha genel olarak da rock müzik dinleyen herkes.

Borracho resmi sitesi: Borracho
Borracho ReverbNation Sayfası:BorrachoNation

Splitting Sky albüm kadrosu:
Noah: vokal ve gitar
Steve: lead gitar
Tim: bas
Mario: davul



1. Redemption
2. Concentric Circles
3. BloodSucker
4. Grab the Reigns
5. All in Play
6. Never Get It Right
7. Grinder
8. Plunge

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder