1 Eylül 2011 Perşembe

Brutus - Brutus

Aslında psych rock sevmem. Belki bunun Yes ve genel olarak progresif rock ile olan kötü ilişkimle alakası vardır, ama yine de, sevmiyorum, sevemedim şu türü bir türlü.... derken, şimdilik iki toplulukla sınırlı bir repertuarım da olsa, psych rock hoşuma gidebilmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de Brutus isimli bir grubun kendi ismini taşıyan ilk albümü.

Psych rock nedir? Psychedelic rock aslında sadece 70'ler usulü, kendini klavyeye (ve klavyeyi de echo ve reverb efektlerine) teslim etmiş hippi müziği değildir; psych rock'ın, hard rock ve blues rock ile evlendirilmiş 'modern' bir versiyonu mevcut. Basit formu ise şöyle: hafif fuzz yedirilmiş, blues rock etkisi bol gitarlar, belirgin jazz usulü bas, hoş ve jazz etkisi bol davullar, ve genellikle hoş ve bilinenin dışında tınılar taşıyan vokal.

Brutus aslında bu formun çok da dışına çıkmıyor, fakat çıkmaya ihtiyacı olduğu da söylenemez, çünkü psych rock formulü içinde son derece rahatça kendi kimliğini bulabiliyor. Bunda en önemli etken, psych rock'ın normalde sahip olduğu enstrümental/jam eğiliminin yanına vokale de eşit derecede ağırlık veren yapısı ve hard rock etkisini asla klasik/psych rock için bir kenara bırakmaması. Misal, Hypnotized ve Swedish Lady tam birer rock şarkısı - Hypnotized hard rock, Swedish Lady de klasik rock.

Ha fakat Brutus'un psych rock'ta bulunabilen blues etkileşimine de zaman zaman ağırlık verdiğini söylemek mümkün. Bilhassa Golden Town tam bir blues rock şarkısı ve bunu basit ama etkili ritmiyle ve genel havasıyla (özellikle insanı rahatça depresyona sokabilmesiyle) belli ediyor. Bu şarkıyı es geçmek mümkün değil, zira beni Brutus'e başlatan şarkı buydu ve cidden efsanevi bir eser desem yeterli olacaktır. Soloları olsun, yavaş ama güzel ilerleyişi olsun...

Albümün diğer artıları arasında grubun basit tek bir riff yazıp, o riff'i kafanıza rahatça sokması ve bu basitliği ile insanı büyüleyebilmesi. Psych rock'ın klasik rock'tan besleniyor olmasının avantajı da zaten bu riff'lerin kocaman, groove yüklü ve insanı rahatça ele geçirebilen cinsten olması şeklinde ortaya çıkıyor. Cidden, albüm her saniye insanın beynini ayrı bir kıvraklığa maruz bırakan cinsten. Swamp City Blues şarkısında bu en belirgin, tek riff'i önce tamamen ve şarkının sonlarına doğru sadece yarısına kadar çalan grup rahatça ilerliyor.

Aynı zamanda, albüm rahat anlardan da yoksun değil. Golden Town bilhassa insanın kendini son derece rahat hissedeceği bir şarkı, fakat onu bir adım öteye götüren (ve benim albümdeki şarkıları düşündüğümde hep es geçtiğim) Spirit of Time gibi bir şarkı, son derece rahat, sakin, kasmaz havasıyla insanı ele geçiriyor.

Ki Brutus'ün en büyük kuvvetlerinden birisini de bu noktada görüyoruz: grup içine girmesi zor ya da kavraması kasacak bir müzik yapmak yeine sizi dinlendirmeyi amaçlıyor belirgin bir şekilde.

Artılar: Albenisi çok, sorunu yok, rock seven herkese hitap edebilecek, sessiz sakin ve çok güzel olması?
Eksiler: Namevcut. Tamam, belki çok rahat olması olabilir, insan çabuk alışıyor.
Kimlere tavsiye edilir: Rock sevip hala duruyorsanız kabahat.

Brutus resmi sitesi: Brutus
Brutus myspace: Brutuspace

Brutus albüm kadrosu:
Jokke Stenby: vokal
Johan Forsberg: gitar
Kim Molander: gitar
Knut-Ole Mathisen: davul
Krille Hellqvist: bas



1. Hypnotized
2. Solution
3. Feel Free
4. Golden Town
5. Spirit of Time
6. Swedish Lady
7. Hey Mama
8. Swamp City Blues

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder