13 Eylül 2011 Salı

Swamp Witch - Gnosis

Swamp Witch ne, ne yaptın kendine derseniz, bazen canımın ciddi anlamda hayvana bağlamış sludge varyasyonları çektiğini belirtirim. Esasen Agnosis'in Hecate EP'sini dinleyip hazmetmeyi bitirdiğim akşam canım müzik dinlemeye devam etmek istediğinden bu gruba dadanmıştım - bünyem daha sert bir şeyler istediğini beyan ediverdi. Sonuç mu? Kendimi Swamp Witch'e bıraktım.

Her şeyden önce, grubun adı çok iyi seçilmiş, zira ağır bir bataklık havası hakim yaptıkları müziğe. Swamp Witch nasıl bir müzik yapıyor derseniz, huzursuz, rahatsız, pislik, leş, drone civarında gezinecek kadar yavaş, ağır, hayvani, diş gıcırdattıran, çiğ eti çene gücüyle parçalamayı andıran, rezil sludge diyebilirim. Cidden, grup söz yazdığı imajını verme zahmetine bile girmiyor, zira vokalin sadece melodik olarak böğürdüğü daha ilk andan itibaren belli. Gitarlar kirli tonlarda ve ağır geçişlerde on tonluk kalınlıkta, bas diş homurdanıyor, davul yapabileceği tek şeyle meşgul ve genel olarak, manyağın teki tarafından kim vurduya, üstelik de boğularak, gitmek gibi bir şey müziğin kendisi.

Swamp Witch'in, ve Gnosis'in albenisi de burada gizli. Dürüst olacağım: kalkıp da Megadeth dinleyince sert takılmış olduğunu zannedenlerin kaldırabileceği bir müzik değil bu. Yeri geldiğinde kaplumbağa hızında ve boğucu, yeri geldiğinde hızlı kaplumbağa hızında ve biraz daha keskin, fakat her saniyesinde yoğun, karanlık, insanın gırtlağını sıkar gibi bir hava var. Misal, Novem aslında gayet melodik bir şekilde başlıyor... fakat kısa süre içerisinde yavaşlayıp ağırlaşıyor ve riff'ler daha az nüans içerirken daha büyük ve daha sert hale geliyor.

Emerald Serpent ise grubun aslında yeteneğini gösteren bir şarkı: şarkı hiçbir zaman belli bir hızın üstüne çıkmıyor ve sonunda resmen "dağılıyor." Adamlar teker teker çalmayı bırakıyorlar, yavaşlıyorlar, ve en sonunda bir tek feedback kalıyor geriye. Bu da aslında Swamp Witch stilinin en güzel yönlerinden bir tanesi: aman vermez leşliği ve boğuculuğunu son derece doğal bir şekilde vermesi. Bu tip grupların en büyük artısı olması gereken hipnotik hava ise gırla var. Özellikle daha yavaş kısımlar ilerledikçe ister istemez insanı etkisi altına alıyor. Ben birkaç kere kopup gittim şahsen.

Hani zaten bu isme ve bu albüm kapağına sahip bir gruptan ne beklenebilir sorusu var ortada. Cidden. Ki aslında Swamp Witch'i bu kadar güzel yapan şeylerin arasında bu var: adamlardan bekleyebileceğiniz şey zaten bariz, adamlar da bunu veriyorlar. Dürüstler, yeterince yetenekliler ve her zaman sertler. Terapi bazında dinlenebilecek bir albüm Gnosis.

Artılar: Rezil, leş, boğucu, sert, karanlık, kirli ve bataklıktan çıkma olması. Ağır olması, ve garip bir şekilde her zaman dinlenebilmesi.
Eksiler: Sözlerin yokluğu (olsa duyuyor muyduk ayrı bir soru,) kısalığı.
Kimlere tavsiye edilir: Sludge ve türevlerini sevenlere. Haricinde ekstrem black metal dinlerim ama yeni şeyler arıyorum diyenler de bakabilir.

Swamp Witch SoundCloud: Swamp Witchcloud

Gnosis albüm kadrosu:
Jimmy: vokal
Jacob: bas
Dirk: davul
Ben: gitar



1. Novem
2. Emerald Serpent
3. Gnosis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder