22 Eylül 2011 Perşembe

Ashcan Orchid - The Woods

Bazen denk gelip saniyesinde aşık olduğum albümler oluyor. Bunlardan bir çoğu zaten atlasımda yazılı. Bir diğeri ise, tamamen şans eseri keşfettiğim Ashcan Orchid'in The Woods albümü.

Şimdi aslında benim için Americana sosu yemiş neo-kabare çok güzel bir şey olmakla beraber, çekici/klişe dışı olması biraz zordur. Standart vals ritmleri ve iki piyano bir kemandan daha fazlasına ihtiyacım var normalde, ki neo-kabare akımının klişeleşmiş olmasındaki en büyük etken de köklerinden kopup farklı yerlere gidememesidir. Bunu başarabilenler ise (misal The Dead Brothers) kalbimde ayrı bir yere sahip oluyor otomatik olarak. Ki Ashcan Orchid ne yapıyor derseniz, Americana sosu yedirilmiş neo-kabare olarak tanımlarım, fakat işler o kadar da basit değil. Hatta ufak bir tür karmaşası yaratmış olmak için, grubun müziklerini "gothicana" diye adlandırdığını söyleyebilirim.

Ashcan Orchid'in müziği aslında pek çok türü içerisinde barındırıyor. Hafif jazz, biraz Americana, azıcık vodvil, biraz 40'larda speakeasy'lerde çalmasını beklediğiniz tipten müzikler ve bunun yanında son derece derin, hüzünlü, içki salonlarının şarkıcılarından bekleyeceğiniz tip ballad'lar var The Woods albümünde. Bu çeşitliliği ise katiyen kendinden ve/ya kimliğinden ödün vermeden ortaya koyuyor grup.

Her şeyden önce göze batan iki şey var: gitar ve saksafon kullanımı. Albümde bolca saksafon solosu/geçişi mevcut. What Would My Mother Think?'in saksafon ve The Woods'un gitar/saksafon soloları ayrı güzel, ve şarkıların geri kalanı da aşağı kalmıyor. Kalkıp da akordeonu dayayıp işin içinden çıkmaktansa zaman zaman atmosfere katkıda bulunan testere (evet bildiğiniz testere, en belirgin olarak Stolen Ghost Waltz'da) ve tam olarak doğru yerlerde kullanılan akordeon ve mızıkalar da neo-kabare akımının çingene esintisini rahatça hissettiriyor.

Albümü başarılı yapan bir diğer etmen ise, ard arda hareketli şarkıları yığıp sonra birden ballad üzerine ballad ile tempoyu düşürmek gibi bir hataya düşmek, ya da albümün çoğunu yerlerde süründürmek (misal Tiger Lilles'in her albümde yaptığı gibi) yerine dengeli, insanı şaşırtan ve dinamik bir şarkı dizilimine sahip olması. Albümde sadece bir tane şarkı beni biraz zorladı, o da Wolfsbane and Bated Breath zaten ama sonrasında gelen oynak, mızıka ve hızlı davulla öne çıkan Ashcan Caravan yeterince bunu telafi etti.

Tabii ki albüm, kendisine "gothicana" derken yerinde bir noktaya parmak basıyor: baştan sona eğlence yok. Eğlence tabii ki var (When You're Dead misal son derece neşeli bir kapanış) ve albüm, neo-kabareye has kara mizahtan nasibini fazlaca almış. Misal, Red Dresses in Blue Water, kasabasındaki bütün kadınlarla birlikte olan bir rahibin, kadınlar ortadan kaybolduktan sonra suçlanmasını anlatıyor. Şarkının sonuna kadar "ya yok adamın suçu ne" derken, son saniyede rahibimiz "Ama çoğunlukla evim dediğim kilisenin çatısındaki kanıtları asla bulamayacaklar!" beyanında bulunuveriyor ve (eğer yeterince sadist bir espri anlayışınız varsa) kahkahayı bastırıyor.

Fakat bazen albüm hüzünlü. Daha ilk şarkıdan hafif bir burukluk barındırıyor zaten (zira şarkı "Elimdeki silahtan tek atışla her şeyi bitirebilirim ama sonra annem ne der?" nakaratına sahip) ama daha sonra gelen The Woods ve bilhassa Stolen Ghost Waltz felaket derecede üzüntü yüklü şarkılar.

Sonuç mu? Tavsiyedir.

Artılar: Müzik, albümün güzelliği, değişkenliği, eğlendirdi mi eğlendirmesi ama ciddi de olabilmesi. Müzik.
Eksiler: Wolfsbane and Bated Breath biraz klişe, La Bruja'nın İspanyolca olması insanı birden "ne oluyor yahu" demeye itebiliyor.
Kimlere tavsiye edilir: Herkese. Cidden.

Ashcan Orchid myspace: Ashcan Orchidspace (resmi site yok)

The Woods albüm kadrosu:
Mark Campbell: melodika, tenor ve bariton saksafon
Shawn Hawkins: vokal, testere, akordeon, 12 telli gitar, mızıka, perküsyon
Dan Lowinger: gitar
Kate Mann: vokal, banjo, gitar
Dave Bamberger: kontrabas
Nick Zorich: davul, perküsyon



1. What Would My Mother Think?
2. The Devil's Tango
3. Haunted
4. Red Dresses in Blue Water
5. La Bruja
6. Wolfsbane and Bated Breath
7. Ashcan Caravan
8. The Woods
9. Stolen Ghost Waltz
10. You Can Have My Heart
11. Lay Me Down
12. When You're Dead

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder