1 Eylül 2011 Perşembe

Union of Sleep - Death in a Place of Rebirth

Bazen, sadece bazen, sludge metal'in daha saf formları da ilgimi çekebiliyor. Diğer etkileşimlerini minimumda tutup sadece huzursuz, rahatsız, boğucu, sert ve yoğun bir müzik çekiyor canım bazen. Böyle anlarımdan bir tanesinde Union of Sleep isteğimi gayet güzel bir şekilde giderdi.

Efendim Union of Sleep yoğun, sert ve ağır bir tür sludge metal icra ediyor. Bu da şu demek: gümbür gümbür (ama pis bir tona sahip) bas ve çatır çutur davul üzerine konulan on tonluk riff'ler (birinizin paso kafanıza balyozla vurduğunu düşünün) ve brutal vokal. Bunların yanında, sludge'ın sahip olduğu iğrenç, yoğun, kirli atmosferi katın. Resmen dinleyene kendisini hasta hissettirecek bir yoğunlukta bu atmosfer: dişlerin arasında kum tanesi ezmeye ya da ellerin ve yüzün tozla kaplanmasına benziyor desem çok yalan olmaz.

Ki zaten sludge metal'in saflaştıkça dinleyicinin canına okuyup dinleyiciyi zorlamak üzerine kurulu olduğu bir gerçek. Union of Sleep, o kadar abartmak yerine, sertliğinden ödün vermeyen, teknik güzelliğini çok daha rahatça sergileyebilecek ama gıcır gıcır bir prodüksyonda bile leş leş tonlar yakalayarak, aslında pek çok sludge albümünden daha içine girilesi bir eser yaratmış. Evet, biraz sert takılan herkesin rahatça alışıp sevebileceği bir müzik söz konusu. Bunun ilk sebebi, grubun teknik numara çekerken bunu müziğin geneline ve groove ötesi verilen sertliğine rahatça yedirmiş olması.

Union of Sleep'in bir diğer kuvveti, her şarkıda farklı bir şey yaparak albümün birbiri ardına brutal takılan şarkılar dizisi olmaktan kurtarması. Arms of God sert ve keskin olarak giderken misal, Turn Your Cross çok daha yuvarlak, çok daha törpülenmiş bir sertlik gösteriyor.... A Rush of Piss to the Head (ki Coldplay göndermesi olduğundan şüpheleniyorum) ise hardcore punk etkisi ile leş ve sadece keskin.

Ha, ayrıca bahsedeceğim şarkı Ride the Monkey. Bu az önceki durumun en uç örneği. Albüm ne güzel doom'dur, sludge'dır, hardcore punk etkisidir giderken birden tamamen farklı bir şey yapmaya karar veriyor. Tahminim, grup araya bizi şaşırtıp "nasıl yani?" dedirtecek bir şarkı koymak istemiş, ve bunu da Ride the Monkey ile yapmışlar. Şarkı, sludge tonları ve brutal vokal ile icra edilmiş safkan bir stoner rock şarkısı. Evet, grup, pis tonlarından ödün vermeden hard rock usulü riff'ler, Les Paul'den çıkmış gibi giren soloları ile tam bir stoner rock şarkısı yaratmış. Cidden.

Esasen Death in a Place of Rebirth'in bu kadar hoş bir albüm olmasının sebebi tamamen bu dinamizminden geliyor. Albüm sıkmadığı gibi, her şarkı farklı bir güzellik barındırınca kendisine bağlıyor rahatça. Ha, negatif tek bir yönü var: albümün genel müzikal altyapısı, daha önce pek çok kez belirtmiş olduğum gibi, leş olmak üzerine kurulu ve bu da her zaman dinlenmesine mani oluyor. Cidden boğucu olabildiğinden dolayı, rahatsanız ya da kafanız kaldıracaksa dinleyebileceğiniz tip bir müzik var.

Artılar: Şarkıların çeşitliliği, sıkmaması, güzel akıması, sertliği, leşliği.
Eksiler: Bazen çok sert ve bazen çok leş olması. Sert takılmayan ve/ya sludge sevmeyenlere gitmeyecek olması.
Kimlere tavsiye edilir: Sert takılanlara ve sludge sevenlere.

Union of Sleep myspace: Union of Sleepspace

Death in a Place of Rebirth albüm kadrosu:
Toni: vokal
Rocco: gitar
Christian: bas
Ash: gitar
Raven: davul



1. Arms of God
2. Turn Your Cross
3. A Rush of Piss to the Head
4. The Bridge
5. Hammer-Coffin-Nails
6. Death in a Place of Rebirth
7. Ride the Monkey
8. Never Die

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder