10 Ocak 2011 Pazartesi

Mühr - Shepherd/Blood EP

Mühr kimdir? Son zamandaki post-metal keşiflerime bir eklentidir. Amsterdam'dan gelen grup hakkında ortalıkta çok bilgi yok, zaten epi topu tek EP'leri olan Shepherd/Blood haricinde (bu hem grubun myspace'inden, hem bandcamp'inden dinlenebilen bir "kısa" albüm) ki bu da açıkçası işime geliyor. Grubun farklı şeylerle değil, müziği ile öne çıkmasını gerektiriyor. Peki, Mühr bu alanda ne kadar başarılı?

Şöyle ki, stoner-doom denen sular deruni sular, zira post-metal kategorisi kendi içinde çok ilginç şeyler barındırabildiği gibi çok anlamsız şeyler de barındırıyor. Mühr'ü tanımlamanın, hele hele iki şarkılık bir EP ile tanımlamanın zorluğu burada zaten - adamları bir kalıba sokmak zor. Şimdi illa tür ver diyorsanız şu sıralamayı yaparım: psychedelic, doom metal, down-tempo, drone, dark ambient ve sludge metalin bir birleşimi derim. Haydi çıkın çıkabiliyorsanız.

EP'nin içindeki iki şarkı (Shepherd ve Blood) kendi içlerinde aslında sessiz sakin, hatta ilk birkaç dinleyişte rahatça akılda kalıp ezberlenir gibi gözüken ama kazın ayağı kuralını rahatça uygulayan şarkılar. İki şarkı da belirli ve aslında son derece basit tek bir riff çevresinde dönüyor: evet, 12:28 uzunluğundaki Shepherd ve 11:45 uzunluğundaki Blood tek riff ile yazılmış şarkılar. Fakat şarkılar o kadar nüans değişiklikler içeriyor ki, o tek riff asla "tekdüze" ya da "sıkıcı" olmuyor. Aksine, sanki tek riff bir düz çizgi ve müziğin geri kalanı o düz çizginin çevresinde dolaşıp, onun düzlüğünü bozmadan inip çıkartmak üzerine.

Şöyle açıklayayım, "Shepherd"ın riff'i başlayıp, yavaşça davul, bas ve vokal sırasıyla destek kazanırken, vokal kesiliyor.... sonra bir süre tek riff devam ederken, vokal tekrar giriyor ve gitar solosu başlıyor.

Ki adamların ilginçliği ve güzelliği burada: sabit çaldıkları riff'e farklı etkileşimler katıyorlar. Doom oluyor vokalle (ki, The Angelic Process kıvamında bir "doom atmosferi"ne yaklaştığı anlar bariz bir şekilde var - ki büyük bir iltifattır), psychedelic oluyor atmosferik gitar geçişleri/sololar ile.... kısacası, pek çok şeyi aynı anda, fakat rahatça ve kastırmadan yapan bir müziğe sahip Mühr.

Son bir not olarak, "stoner" kısmına gelirsem.... Samsara Blues Experiment'ın da müziği benzer bir etki taşıyordu, Mühr de benzer - ikisi de, madde kulanmadan rahatça kafanızı alıp götürecek ve atmosfer üzerine kurulu müzikler icra eden topluluklar. Kısacası, resmen atmosfer okyanusu içinde nüans değişikleri olan (basta oynama, çok hafif gitar efektleri, ufacık tefecik davul atakları) bir müzik Mühr'ünki.

Biraz sabrı olan ve garip, atmosfer yüklü müzikleri sevenlere tavsiye edilir - fakat hareket, aksiyon, hız, vs. arıyorsanız ya da "karanlık" müziklerle aranız yoksa (ki o zaman zaten metalle pek aranız olmayabilir) uzak durun derim.

Artılar: Atmosfer, ağır ilerlese de güzel yerlere giden şarkılar, konsept müzik.
Eksiler: Herkese göre değil, sabır gerektiriyor.
Kime tavsiye edilir: Sabrı olan, atmosferik ve karanlık müzikleri seven herkese.

Mühr myspace: http://www.myspace.com/muhrband
Mühr bandcamp:http://muhrband.bandcamp.com/

Shepherd/Blood EP kadrosu:
Zwartgeblakerd Aambeeld - bas ve vokal
IJzeren Vuist - gitar
HelleHamer - davul



1. Shepherd
2. Blood

(DİPNOT: Shepherd ve Blood şarkıları birbirlerini tamamlar nitelikte. Shepherd şarkısı tek bir akordan evriliyor ve "ana riff"e doğru ilerlerken parçalar ekleyerek basit, tek noktadan farklı yerlere gidiyor; Blood ise tam bir riff'ten tek akora dogru gidiyor. Shepherd, fretboard'da yukselen perdelerden olusuyor, Blood ise alcalan. Kisacasi, EP kendi icinde bir butunluge sahip.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder