2 Ocak 2011 Pazar

Voltaire - Ooky Spooky

Voltaire, kendisini "çingene korsanlardan müzik grubu olan rönesans müzisyeni" olarak tanımlıyor. Bu tanımlama son derece uygun, fakat Voltaire hakkında söylenmesi gereken bir diğer şey mevcut: neo-kabarenin sıyrılan ve aslında bu müzik türüyle bile tam tanımlanamayacak bir kendine haslık sahibi olan bu adam gotik kültürün ileri gelen figürlerinden. Gotik dediğime bakmayın, neşeli, eleştirel, zeki ve eğlenirken düşündüren, sapık bir espri anlayışına sahip bir figür Voltaire.... ve aynı zamanda Deady isimli çizgi romanının ve çeşitli gotik kültür kitaplarının da yazarı.

Şimdi esasen bu adamın diskografisine tek tek geleceğimi hissetmiyor değilim, ama şimdilik favorim olan ve çok rahat ısındığım, 2007 tarihli, Ooky Spooky ile başlamak istiyorum. Zaten blog benim, dolayısıyla....

Voltaire'in müziği aslında sadece neo-kabare değil, sadece en çok bu tür ile ilişkilendirildiği için bu etiketi yapıştırıyorum. O kadar basit değil. Mevzubahis albümde bile o kadar çok tarz var ki aynı anda ortaya dökülen.... çok hafif rock etkisi, bariz bir çingene müziği yaklaşımı (kemanlarla bilhassa), üflemelilerle yaratılan bir meksika havası (ki gariptir sonradan reggae oluyor bu) bazen country, bazen dibine kadar klezmer kokan kemanlarla hareketli şarkılar.... ve son saniye çıkan milli marş/big band/New Orleans jazz hesabı bombalar.... gerçekten de anlatılması son derece zor.

Voltaire'in en büyük güçlerinden birisi, vokal melodileri bulmaktaki yeteneği ve yazdığı sözler. Adam son derece espritüel ve yazdığı şarkılara da bunu yansıtıyor. Misal, Cannibal Buffet, bir deniz kazası sonucu yamyamların eline düşen bir turistin ağzından anlatılan bir şarkı, ve ikinci kısmında Voltaire et yemek üzerine bir dolu kelime oyunu sıkıştırıyor. Ya da Amanda Palmer ile yaptığı düet şarkısı, Stuck With You: şarkı, bir noktadan sonra felaket seviyelere varan yıkıcılıkta bir evliliğin iki tarafının birbirine laf sokup durmasından oluşuyor ve eğer kara komediyle aranız varsa kahkahalarla güldürüyor.

Ki zaten albümün en büyük güzelliği bu, albüm çok eğlenceli. Rahatça adamı yerinden kaldırıp deli gibi dans ettirebilecek ve sözleri biraz öğrendikten sonra bağıra bağıra eşlik ettirebilecek potansiyele sahip. Voltaire ve ekibinin yarattıkları müzik de zaten o anda geçiş yaptıkları türün genel özelliklerini barındırırken kendine haslığını koruyabilmesi ile başarılı. Misal, "Bomb New Jersey" Voltaire tarzını koruyor, fakat kendisi bando takımı marşları üzerine kurulu; "Cantina" tam bir country şarkısı (ve Star Wars temalı) ve böyle gidiyor....

Aslında çok fazla da spoiler vermek istemiyorum zira albüm bunu hak etmiyor. Hak ettiği şey ise en azından bir kere dinlenmesi, zira Ooky Spooky, biraz rahatlayıp eğlenmek isteyen herkese bir şeyler verebilecek bir albüm.

Artılar:Voltaire.
Eksiler: Nedense, bence Cantina.
Kime tavsiye edilir: Herkese

Voltaire resmi sitesi: http://www.voltaire.net/
Voltaire myspace: http://www.myspace.com/voltairenyc

Ooky Spooky albüm kadrosu:
Aurelio Voltaire Hernandez: vokal ve akustik gitar
Gregor Kitzis: keman
Kiku Collins: üflemeliler
Glenn Sorino: davul
Matthew Geoke: çello



1. Land of the Dead
2. Zombie Prostitute
3. Cannibal Buffet
4. Day of the Dead
5. Blue-eyed Matador
6. Bomb New Jersey
7. Cantina
8. Stuck With You
9. Dead
10. Reggae Mortis
11. Hell in a Handbasket

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder