1 Mart 2012 Perşembe

You Handsome Devil - The Hell, You Say

Tür harmanlayarak kendine özgü müzik yaratanlara olan düşkünlüğüm evrensel olarak bilinen bir gerçek dahi olsa, bazen bu "harmanlama"nın fazla dağıldığı olabiliyor.  Kıvam meselesi.  Bu kıvamı tutturdu mu sağlam tutturabilenlere ise rahatça aşık oluyorum.

You Handsome Devil da tam böyle bir grup.  Özünde parti metalin eğlence anlayışını hard/heavy rock ve rock'n'roll ile birleştirirken bunu garip bir black metal/sludge mantığıyla icra ediorlar.  Grubun müziğini aslında en  iyi şöyle tanımlayabiliriz: bir grup metalci, biraraya gelip, metal kafasıyla rock yapmaya karar verse ancak oluşabilecek bir albüm The Hell, You Say.  Başka türlü, katıksız bir black metal girişi (blast beat falan dahil) ile hard rock riff'i bağlamalarını (The City of Toronto...) açıklamak mümkün değil.

Genel You Handsome Devil tarzı böyle: hızlı, sert ve son derece eğlenceli.  Vokal son derece garip, genellikle daha çok black metal usülü scream vokaller ile rock vokalleri arasında gidip geliyor.  Gitar kullanımı sapına kadar metal altyapılı heavy rock (Devil Dance'in girişi, misal, safkan heavy metal).  Bas son derece hoş, davullar çok ama çok güzel.... yaratılan hava ise eşsiz.  Ayrıca, grup, "tempo düşürme" ya da "yavaş şarkı"nın anlamını bilmiyor desek yeridir, zira on şarkıda sadece yirmialtı dakika işgal eden bir albüm The Hell, You Say ve her saniyesi dolu.

Albümün en belirgin özelliği resmen tüketmesi imkansız enerjisi.  Şarkılar birbiri ardına dolu dizgin giden, insanın kalkıp dans edesini getiren ve çeşitli etkileşimleriyle (Penny Dreadful, mesela, Grease gibi bir filmde çok yabancılık çekmezlermiş) cezbedecek cinsten ve bu da zaten her şeyden önce albümün bağımlılık yaratmasını sağlıyor.  Grubun kullandığı riff'lerin hepsi birbirinden güzel, ve şarkıların pek çok değişik atraksiyonu (misal arada koro halinde söylemeleri ya da, A Shotgun Divorce ve The City of Toronto... söz konusu olunca, katıksız leş metal girişi daha rock kısımlara bağlamaları....) albümü sıkıcılıktan uzak tutuyor.

Ki, aslında The Hell, You Say'i ilk dinlemeye başladığımda ben bile bu kadarını beklemiyordum diyebilirim.  Albüm her adımda beni şaşırttı, ve bir kısmını burada size yazıyor da olsam, içindeki sürprizler anlatması mümkün olmayan cinsten.  Şöyle ki, bu albümde her an, her şey olablir - aniden riff'ler sapıtabilir, aniden köprüye girilebilir, aniden şarkı o ana kadar gittiğinden farklı bir yöne sapabilir.... her şeyi beklemeniz gereken tipten bir albüm The Hell, You Say.  Ha, rahatça tahmin edilebilir bir yönü var, o da neredeyse iki şarkıda bir, bir sonraki şarkının öncesi olan ufak geçişlere sahip olması - toplamda bunlardan dört tane var ve neredeyse hepsi rock tarihi ile ilgili ufacık tefecik alıntılar.

Yukarıda bahsettiğim eğlence anlayışına gelince, şarkılar genellikle kendi içinde barındırdığı enerjiyle bu tip bir eğilimi ortaya çıkartıyor.  Your Boyfriend's Band Sucks'ta artık grup kendini dizginleyemediğinden iyice şarkıyı esir alan bu anlayış da albümün özünde var - Penny Dreadful, This Scene Ain't Big Enough for the Both of Us, Devil Dance, Muppetporn (ismi böyle bir şarkı zaten eğlenceli olmama gibi bir lükse sahip değil), yani kısaca aslında albümdeki şarkıların hepsi katıksız, insanı gülümseten bir eğlence barındırıyor.

Sonuç da o noktada zaten: son zamanların en başarılı ve en eğlenceli albümlerinden birisi The Hell, You Say.  Gidin grubun BandCamp'ine, dinleyin.

Artılar: Kısa olması harici hiçbir şey.
Eksiler: Kısa olması!
Kimlere tavsiye edilir: Rock/metal tayfasına.

You Handsome Devil BandCamp: You Handsome DevilCamp

The Hell, You Say albüm kadrosu (grup her enstrüman isminin başına "Lead" yazmış....):
Jeremy Sachedina: gitar (ve sanırım vokal)
Steve "Z" McCarthy: bas
Alex Campbell: davul


1. The Hell, You Say... (Intro)
2. The City of Toronto Doesn't Accept Add Requests from Bands
3. Penny Dreadful
4. A Call... (Interlude)
5. A Shotgun Divorce
6. Woodie Guthrie was Dead... (Interlude)
7. This Scene Ain't Big Enough for the Both of Us
8. Devil Dance
9. Your Boyfriend's Band Sucks
10. Muppetporn

NOT: Grubun kendisine yakıştırdığı türler şöyle gidiyor: groovecore, funk'n'soulless, rhythm&blastbeats, devilbilly, blackgrass, hellevator music, calypso diablo, brimstoner rock, acap-hell-a, hades hair metal, gothic gangsta honky tonk.... ve sonuna da 'başka saçma tür önerilerine de açığız' diye eklemişler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder