19 Eylül 2012 Çarşamba

Everything Goes Cold - vs. General Failure

Maskot olarak canlı ve niyeti kötü olduğu her halinden belli olan bir buzdolabını kullanan bir gruba insan her gün rast gelmiyor (ya da ilk albümünün adı Prepare to be Refrigerated olan.)  Daha da ötesi, Bitriot (Cyanotic, Left Spine Down gibilerini çıkartmış ve Deconbrio, Mindfluxfuneral gibi isimlere de ev sahipliği yapan) bünyesinden çıkma bir grup olması da bu "ilginçliği" bir kat arttırıyor desek yeridir.  Bir de üstüne Erik Gottesman'ın Psyclon Nine'ın kurucları arasında olmasını sayarsak, endüstriyel müzik sevenlerin bayağı hoşlanacağı bir karışıma ulaşmış oluruz.

Ki, Everything Goes Cold tam olarak da bu.  Hafif noise etkileşimi de barındıran, ödün vermeyen, merhametsiz, espri anlayışı tam yerinde bir endüstriyel metal grubu.  Endüstriyel metalın bazen daha sert metal türleriyle (death gibi - misal Fear Factory derdim ben) evrilmiş hallinden ilham alan bir sertlik hakim müziğin geneline.  Gottesman'ın katiyen yumuşamayan vokalleri, gitarlarla synthesizer dengesni synthesizer'ın sivrilmesi üzerine kurmaları da bu sertliğe katkıda bulunuyor.  Fakat, Everything Goes Cold endüstriyel gruplarının bazen cebelleştiği "daha çok synth mi, daha çok organik mi" sorusu ile hiç uğraşmayıp resmen son derece hoş bir denge yakalayıyor (Razed in Black, senden çok ümitliydim....)

Fakat, ki büyük bir fakat, grup bu sertliğini öne çıkartırken atmosferden ödül vermiyor.  Hatta genellikle şarkıların nakaratları çeşitşi (genellikle negatif) duygular içeriyor denebilir.  Don't Quit Your Day Job, I've Sold Your Organs...., Bitch Stole My Time Machine (özellikle bu şarkı) aslında son derece duygusal şarkılar.  Genellikle endüstriyel metalin içerdiği 90'ların cyberpunk film havası neredeyse bütün şarkılarda tastamam.  Ice Brigade, misal, tam çeşitli filmlerin parti sahnelerinde kullanılabilecek bir havaya sahip.  Hatta arada Monsters of the Modern Age gibi bir daha klasik olmayı amaçlayan bir şarkımız dahi var.  Tabi nedense endüstriyelcilerin çok sevdiği "geçiş şarkıları" da albümde mevcut: Defrosted, Unleash the Kraken ve Refrozen.

Ayrıca, grubun felaket bir espri anlayışı var.  Misal, I've Sold Your Organs.... gerçekten de arkadaşının organlarını, ikinci el minivan almak için satan bir adamın ağzından yazılmış ve "senin yardımınlar kız arkadaşının taşınmasına yardım edebilirim mesela" gibi cümlelerle çok komedi bir şarkı.  Bitch Stole My Time Machine her ne kadar çok duygusal da olsa, konusunun sevgilisinin zaman makinesini çalıp onu kendi yararı (ve, imaya göre, çeşitli adamları önce kullanıp sonra tarihten silmek) için kullanan bir kadını anlatıyor.  The Droids You're Looking For, hoş bir Star Wars göndermesi olmasının haricinde garip, aggrotech'imsi bir şarkı ve yegane sözü, Family Guy'dan alıntı olan "Intergalactic, proton-powered, electrical tentacled advertising droid!" ve bir noktada, son derece harsh electro / metal harmanlamasına Beastie Boys'un "Intergalactic" şarkısının nakaratını sıkıştırıyor.... anlayacağınız, albüm aslında çok eğlenceli.  Ki aslında daha karanlık şarkıları dengelemesi açısından bu kara mizah çok yerinde olmuş.

Ki vs. General Failure istedi mi son derece karanlık olabilen bir albüm.  Abort, Ignore, Bitch Stole My Time Machine, ve hiç beklenmedik bir şekilde Refrozen aslında son derece ciddi, yoğun şarkılar ki aslında albümün en güzel anlarının yarısı bu şarkılarda.  Diğer yarısını insanı gülümsetebilen şarkılar alıyor, fakat her iki durumda da, vs. General Failure bu tip inişleri ve çıkışlarıyla insanı sürükleyen ve kendisini rahatlıkla dinleten bir albüm.

Sonuç mu? Everything Goes Cold hiç beklemediğim bir anda beni yakaladı ve bırakmadı.  Sizi de bırakacağını sanmam.

Artılar: Son derece hoş endüstriyel/metal bileşkesi, kendine has espri anlayışı, ikisi arasında giderken zevzekleşmemesi, atmosferik çıkışlar yapabilmesi.
Eksiler: Aklıma gelen yok.... belki "albüm" adı altında sürekli üç yeni şarkı ve gırla remix çıkartıyor olmaları olabilir.
Kimlere Tavsiye Edilir: Endüstriyelcilere, endüstriyel metal severlere.

Everything Goes Cold resmi sitesi: Everything Goes Cold
Everything Goes Cold MySpace: EGCSpace

Vs. General Failure Kadrosu:
Eric Gottesman - programlama, vokal, klavye
James Webb - gitar
Mike "Tim Lincoln" Blodgett - klavye


1. Defrosted
2. Abort
3. Don't Quit Your Day Job
4. I've Sold Your Organs on the Black Market to Finance the Purchase of a Used Minivan
5. Retry
6. The Droids You're Looking For
7. Bitch Stole My Time Machine
8. Ignore
9. Unleash the Kraken
10. Monsters of the Modern Age
11. Ice Brigade
12. Refrozen
13. Fail

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder