21 Eylül 2012 Cuma

Mindless Self Indulgence - Tight

Kuruluş hikayesini bizzat grup üyelerinin "birbirimizi zaten uzaktan tanıyorduk, bir gün biraraya gelip, birimizin bodrumunda saçmalayalım dedik, o gün bu gündür takılıyoruz" olarak anlatan bir grup sapığın ilk ortaya çıkışı aslında gayet de endüstriyel/elektronik rock olarak takılan, grubun ismini taşıyan bir demoydu.  Fakat, grubun esas potansiyelini ufak ufak belli eden albüm, ilk stüdyo albümleri olan Tight olacaktı.

Mindless Self Indulgence ne tip müzik yapıyor derseniz, aslında anlatması zor.  Müziğin içinde en bariz öne çıkan üç tür rap, punk ve elektronik (bilhassa trance/technovari bir müzik.) Steve Righ?'ın gitar kullanımı müziği şekillendirmekten çok, Jimmy Urine'in vokallerine ve türlü taşkınlıklarına zemin hazırlamak için var.  Müziğin neredeyse tamamını elektronik / endüstriyel sample'lar, bunlara eşlik eden synth davullar (ilginçtir ki son derece yetenekli bir davulcudan çıkma), sapık saçma vokaller oluşturuyor.  Jimmy Urine'in aynı zamanda kendi kendisinin yardımcı vokalliğini yapmak gibi bir huyu olduğundan arada beatbox eklentiler, çeşitli sesler de katılıyor.

Her şeyden önce, Jimmy Urine'den bahsetmek lazım zira MSI bu adamın sapıklığı üzerine kurulu bir proje.  Jimmy Urine tam anlamıyla ADD hastası bir hiperaktif ve bunun da üzerine bolca şeker tüketip, speed atmış da gelmiş gibi bir hava içerisinde.  Saçmalamayı ve en önemlisi yazdığı sözlerde sınırları zorlamayı çok seviyor ve eğlendirmesini de iyi biliyor.  Her şarkıda mutlaka bir küfür, garip bir ifade, bazen "o nası bir laf yahu" dedirten çıkışlar var.  Fakat, Urine'in en önemli özelliği vokali.  Adamda cidden geniş bir yelpaze var: en belirgin olanları normalde kullandığı basit, nötrel vokal, falsetto çıkışlar, rock usulü daha sert bir tarz ve brutal vokal, ki, bunlar arasında son derece rahatça geçiş yapabiliyor (normal başlayan dizeler bazen falsetto bitiyor, bazen falsettoya kayıp çığlığa dönüşüyor.) Bunun en güzel örnekleri ise Bite Your Rhymes, Tight, Pussy All Night ve Daddy olacaktır.

Haricinde şarkıların hepsi "şarkı yapısı" denen kavramdan bihaber.  Kendi kafalarına göre gidiyorlar ve genelde albümü birkaç kez dinlemeden tam nereden ne çıkacağını bilmiyorsunuz zira Tight, her an her şeyin olabileceği bir albüm.  Misal, şarkılar öyle ya da böyle grubun tarzına uygun giderken birden Apple Country gibi akustik gitarla çalınmış ufak geçiş çıkıyor ve bunu tamamen tersine çeviriyor.  Kendi içlerinde de, şarkılar oradan oraya sürekli zıplayan, bir an rap etkisi bol endüstriyel rock iken bir sonraki saniye agresif bir çıkış yapabiliyor.  Bu karambol zihniyetinin en güzel örneği Pussy All Night: şarkı, daha yumuşak sayılabilecek kısımlar, rastafari aksanıyla söylenen geçişler ve neredeyse blast beat'e yakın davulların eşlik ettiği "nakarat" (artık ne kadar nakarat sayılırsa.)

Ki aslında albüme bir karambol zihniyeti genel olarak hakim diyebiliriz.  Pasif-agresif geçişlerle bezeli şarkıların neredeyse hepsi, içinde barındırdığı türler arasında sürekli gidip-geliyor - misal, Bite Your Rhymes ("Kendi arka bahçemde kral benim") sürekli BPM ölçüsünün oradan oraya zıplayıp durduğu bir şarkı.  Bir diğer gariplik, onca enerjik şarkı içinde Diabolical'ın çıkıp depresif bir hava estirmesi ("Sen de diğerleri gibisin, aynen diğerleri gibisin!") ki grup, daha sonradan bu yönünü, ta ki grubu tamamen ele geçirene dek öne sürmeye devam edecektir.  Bunun diğer örneği Molly: hafiften Rage Against the Machine'imsi bir rap/rock altyapısını alıp  MSI tarzına uygun olarak evirip çeviriyor ("Molly iyi bir kızdı ve yalancı olmak çok iyi bir histi.")

Sonuç mu? Bir efsanenin başlangıcıdır Tight.

Artılar: Efsanevi enerji, pasif-agresif çıkışlar, tamamen kendine has olması, saçmalarken güzel saçmalanmış olması.
Eksiler: Herkese hitap etmeyebilecek olması, müziğinde sabitlik ya da sükunet arayanların sevmeyecek olması.
Kimlere tavsiye edilir: Yeni şeyler arayanlara / yeni şeylere açık olanlara.

Mindless Self Indulgence resmi sitesi: MSI
Mindless Self Indulgence myspace: MSISpace

Tight albüm kadrosu:
Little Jimmy Urine - vokal
Steve Righ? - gitar
Vanessa Y.T. - bas
Jeniffer "Kitty" Dunn - davul



1. Grab the Mic
2. Bring the Pain
3. Mindless Self Indulgence
4. Tight
5. Diabolical
6. Molly
7. Tornado
8. Daddy
9. Pussy All Night
10. Apple Country
11. Dickface
12. Bite Your Rhymes
13. Ecnegludni Fles Sseldnim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder