21 Eylül 2012 Cuma

Mindless Self Indulgence - Frankenstein Girls Will Seem Strangely Sexy

Benim MSI ile tanışmam bu albüm, Jhonen Vasquez'in yarattığı Invader Zim, ve ikisinin de hayranı olan kardeşim sayesinde oldu.  Bir gün, kampüsten eve dönerken, iPod'unu bana verdi ve garip, daha önce dinlediğim hiçbir şeye benzemeyen, çok ama çok güzel ve saçmalık seviyesinde eğlenceli bir şarkı açtı ve beni Mindless Self Indulgence ile tanıştırdı.  (Şarkı Faggot idi, bu arada.)

Frankenstein Girls Will Seem Strangely Sexy (bu noktadan sonra FGWSSS) grubun Tight ile yakaladığı başarıdan sonraki adım olarak gelir ve aslında MSI diskografisinde grubun özünü en iyi yansıtan albümdür denebilir.  Müzikteki punk etkisi biraz daha rafine hale gelirken, eşlik eden rap / elektronik ögeleri de aynı sıçramayı takip edercesine öne atılmış.  Fakat, her halinde, FGWSSS, Tight'a göre daha sert, daha gitar bazlı bir albüm.  Albümün bir diğer başarısı da zaten önceki albümdeki başarılı her ögeyi alıp hepsini birkaç adım ileri götürmesi: sözler daha saçma, daha kaba saba, daha vurucu ve daha felaket; müzik daha hızlı, daha enerjik, daha sert, daha inişli-çıkışlı; vokaller saçma sapan dinamiklere sahip.... kısaca, birkaç adım ilerisi.

Her şeyden önce, tek CD'lik bir albümde otuz şarkı olmasına bir değinelim.  MSI, FGWSSS'de, daha sonra yavaş yavaş kaybedeceği bir felsefeyle hareket ediyor: az, hatta çok az, ama öz.  I Hate Jimmy Page'de geçen "İki dakikalık bir şarkı bir dakika elli dokuz saniye sürer - çok uzun be!" ifadesini yaşatırcasına, şarkıların çoğu bir buçuk-iki dakikalık.  Tabii bu demek değil ki şarkı adına hiçbir şey duymayacağız: MSI, tarzı olduğu üzere, her şarkıyı ayrı bir kimlikle donatmayı başarmış ve, sanki şarkıyı oluşturmak için vaktinin kısıtlı olduğunun bilincinde ve panikliyormuşçasına türlü numalarla doldurmayı başarmış.

Ki zaten albümün en büyük artısı, asla tempo düşürmeyen ve dinleyiciyi rahatça kendine bağlayan enerjisi.  Bu enerji dinleyeni yormuyor, aksine onları da sürüklüyor.  Albüm çok eğlenceli: hele Urine'in ağzından çıkan sapık mizahla aranız varsa daha da eğlenceli.  Grubun türlü taşkınlıkları, şarkıların dolu dizgin giden hızları ve genel havaları, süreleriyle birleşince albümü daha da dinlenebilir kılıyor.  Hoş, London Bridge, Planet of the Apes, Clarissa, I Hate Jimmy Page, Masturbates, Step Up Ghettoblaster, Faggot ve Kill the Rock daha başı sonu belli şarkılar arasında sayılabilir: ki aslında grup ufaktan şarkılarını tamamen rastgele yapılar üzerine kurmak yerine daha kontrollü bir kaosu tercih etmiş denebilir.

Ayrıca, şarkılarda ufaktan kendini belli etmeye başlayan karanlık bir eğilim var desek çok da yanlış olmaz.  Bir kere, daha sonradan daha da belirginleşecek bir "kişinin kendisine acımadan geçirmesi" söz konusu.  Jimmy Urine bazen acımasızca kendini yeriyor.  Pek çok cümle buna örnek sayılabilir, zira arada neden bir kenara itilip unutulması gerektiğinden ve aslında rezalet bir kişi / müzisyen olduğundan dem vuruyor.  Bunun tavan yaptığı an, Royally Fucked'a sıkıştırılan "Hepsi ölü / bırakın ben de öyle olayım" cümlesi ki, o kadar rast gele bir yerde ki, kaçırmak işten değil.

Sonuç mu? Hayatımın albümleri arasında rahatça tanımlayabileceğim bir şaheserdir Frankenstein Girls Will Seem Strangely Sexy.

Artılar: Her şey desek doğru olur.
Eksiler: Bir daha asla böyle bir albüm gelmemesi?
Kimlere tavsiye edilir: Yeni şeyler arayanlara, yeni şeylere açık olanlara ve MSI nasıl bir şey bilmek isteyenlere.


Mindless Self Indulgence resmi sitesi: MSI
Mindless Self Indulgence myspace: MSISpace

Tight albüm kadrosu:
Little Jimmy Urine - vokal
Steve Righ? - gitar
Vanessa Y.T. - bas
Jeniffer "Kitty" Dunn - davul



1. Backmaskwarning!
2. Bitches
3. Boomin'
4. Clarissa
5. Cocaine and Toupees
6. Dicks are for My Friends
7. F
8. Faggot
9. Futures
10. Golden I
11. Harry Truman
12. Holy Shit
13. I Hate Jimmy Page
14. I'm Your Problem Now
15. J
16. Keepin' Up with the Kids
17. Kick the Bucket
18. Kill the Rock
19. Last Time I Tried to Rock Your World
20. London Bridge
21. M
22. Masturbates
23. Planet of the Apes
24. Played
25. Ready for Love
26. Royally Fucked
27. Seven-Eleven
28. Step Up, Ghettoblaster
29. Whipstickagostop
30. Z

Not: Şarkılar alfabetik sırayla dizilmiştir.
Not 2: CD'nin arka yüzünde, çeşitli kelimelerin şarkı isimlerinde bulunması durumunda sansürlenmesini protesto etmek için grup her sesli harfi * karakteri ile değiştirmiştir.  Bu durumda ortaya "F*t*rs", "K*ll Th* R*ck", "L*nd*n Br*dg*" gibi şarkı isimleri çıkmıştır.
Not 3: Evet, Clarissa, ülkemizde de Nickolodeon'da yayınlanmış olan ve Melissa Joan Hart'ın başrolünde olduğu "Clarissa Explains It All"a atfedilmiş bir şarkıdır, fakat tabii ki Jimmy Urine bunu da kendi tarzında yapmış, o ayrı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder