19 Eylül 2012 Çarşamba

HIM - Deep Shadows and Brilliant Highlights

HIM'i seven ve/ya sevdirmeyi başardığım bir grup arkadaşımla hep bir iddiamız vardır: eğer bir HIM albümünün isminde "light" sözcüğü geçiyorsa, o albüm çok iyi olmaz.  Aslında bunun dayanağı bu incelemenin konusu olan albümden çok Dark Light albümü, fakat yine de, iddiamızın sonuna kadar arkasındayız.

Deep Shadows and Brilliant Hightlights, grubun üçüncü albümü ve biraz kendine has bir albüm.  Bir önceki albümde görülen "yumuşama" eğiliminin tamamen yüzeye çıktığı ve adam gibi sert, metal yanı ağır basan tek bir şarkı içermeyen bir albüm.  Bunun yanında, grubun pop etkileşimini de bünyesine katmaya başlayıp, bazı noktalarda bunu şarkıların merkezine oturtabildiğini görüyoruz.  Ayrıca, grup "metal"den "rock"a doğru geçiyor - bilhassa popumsu balladlarda bir artış var.  En önemlisi, tek bir şarkı haricinde (ki o da Love You Like I Do) grubun "gotik" etkileşimini neredeyse tamamen bir kenara atmış olması.

Albümde değişen bir diğer şey ise, Ville Valo'nun bu noktadan sonraki "yeni" vokal tarzına kendini tamamen teslim etmiş olması.  Önceki albümlerde daha tok, daha kalın bir ses tercih ederken niyeyse birden daha "normal" bir tarza geçme ihtiyacı hissetmiş, ki, bence albümün en büyük açıklarından birisi bu - hele Razorblade Romance'te gösterdiği performanstan sonra, yeni albümde birkaç gömlek aşağı inmiş olması hayal kırılığı yaratıyor.

Deep Shadows and Brilliant Highlights içindeki şarkılar üçe ayrılıyor: ufacık tefecik ama son derece keyifli riff'ler çevresinde kurulu olanlar (Heartache Every Moment, Lose You Tonight, Pretending, In Love and Lonely), akustik gitar bazlı olanlar (In Joy and Sorrow, You Are the One, Please Don't Let It Go) ve kendisinden başka hiçbir şeye benzemeyenler (Salt in Our Wounds, Close to the Flame, Beautiful, Love You Like I Do) Bu hem bir eksi (zira albüm bu kadar belirgin hatlara sahip olunca birazcık tahmin edilebilir oluyor) hem de artı (zira üç şarkı grubu da kendi içinde son derece güzel kotarılmış.)

Albümde öne çıkan iki öge akustik gitar ve klavye: şarkılar nadiren bu iki ögeye dayanmıyor.  Yukarıda bahsettiğim kategorilerin neredeyse hepsinde klavye mutlaka öne çıkıyor ve albümdeki yeri öncekilere nazaran çok belirgin.  Bu ikisi aslında albüme hakim olan "pop" havasının ana kaynakları desek yeridir, zira her türlü şarkıyı iyi kötü ballad havasına sokuyor ya da ballad noktasına çok yaklaştırıyor.  Bu kötü bir şey mi, hayır, zira albüm belirli bir kimliğe bu ögelere rağmen değil, bu ögeler ile sahip oluyor.  Bu açıdan aslında müziğe birden eklenmiş / müzikte birden belirginleşmiş olan şeyler bu albümü sevdiriyor ya da albümden nefret ettiriyor denebilir.

Ayrıca bahsi geçmesi gereken bir şarkı Love You Like I Do, zira, albümün geri kalanının tam tersine, "gotik" sözcüğünün en başarılı örneklerinden biri.  Çok basit bir kilise orgu/bas gitar uyumuyla yürüyen, düşük tempolu, sözleriyle yaralayan, havasıyla insanı karanlığa boğan bir şarkı ve, Ville Valo'nun nadiren kullandığı o efsane vokal tarzını da barındırması açısından şarkı çok ama çok güzel.  Kişisel bir not eklersem, albümü ilk dinlediğimde toplamda iki şarkı sevmiştim, bir tanesi de Love You Like I Do idi.

Sonuç mu? Garip, hoş, ama bazen de biraz boş bir albümdür, ve yine de HIM diskografisinde iyi bir yere sahiptir.

Artılar: Yine de HIM olması, güzel şarkılarla dolu olması, belirli bir kaliteyi/tarzı tutturmuş olması.
Eksiler: Fazla pop olması, belirgin bir yumuşama olması, Love Metal albümü düşünülünce tutarsız olması....
Kimlere tavsiye edilir: HIM ve rock sevenlere.

HIM resmi sitesi: HIM

Deep Shadows and Brilliant Highlights albüm kadrosu
Ville Valo - vokal
Linde Lindström - lead gitar
Mige Amour - bas
Emerson Burton - klavye
Gas Lipstick - davul



1. Salt in Our Wounds
2. Heartache Every Moment
3. Lose You Tonight
4. In Joy and Sorrow
5. Pretending
6. Close to the Flame
7. You are the One
8. Please Don't Let it Go
9. Beautiful
10. In Love and Lonely
11. Don't Close Your Heart
12. Love You Like I Do

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder