19 Eylül 2012 Çarşamba

HIM - Love Metal

Love Metal, bir süreliğine, albüm adı olmaktan çok, grubun kendine has müziğini tanımlama çabasının bir ürünü olan bir terim halindeydi.  Neden sonra esas olanın müziğin etiketi değil, ortaya çıkanın güzelliği olduğu düşünüldü ve ısrarla "love metal" diye bir metal alt-türü olduğu iddiasından millet vaz geçti.

Love Metal aslında HIM için bir kırılma noktası sayılabilir. Grubun diskografisindeki en güçlü albüm olduğu kesin, ki, ilk iki albümün şaheser oldukları şüphe götürmezken aslında bu ifade, Love Metal'in kudretini rahatça anlatıyor: basitçe söylemem gerekirse, Love Metal, kendisinden başka hiçbir şeye benzemeyen, ne öncesinde ne de sonrasında benzeri ya da benzer kalibrede olanı gelmiş bir albümdür.

Her şeyden önce, bu albüm, grubun gotik kökenine geri dönmekle durmaz ve grubun gotik metal eğilimlerini, hem gotik kısmını hem de metal kısmını, öne çıkartır.  Aynı zamanda çok inceden klasik doom etkisi de hissedilen albümün birincil odağı riff.  Buried Alive by Love'ın dolu dizgin giden hızlı tarzından Sweet Pandemonium ve This Fortress of Tears'ın groove yüklenmiş ana riff'leri gibi çeşit çeşit ve her adımda vurucu bir merkez noktası var her şarkıda.  Akustik gitar biraz daha arka plana kayarken, klavye sadece kendisini belli etmesi gerektiğinde ön plana çıkar hale gelmiş ve ortaya çıkan bileşke tek kelimeyle muhteşem.  Öte yandan, albümde soloların önemli bir yeri var.  Önceki albümlerdekinden daha belirgin sololar var Love Metal içinde ve her seferinde müziği bir adım öteye götürmeyi başarıyorlar.

Love Metal, bütün bunlardan ötesinde, atmosferi ile öne çıkan bir albüm.  Zamanında bir dergide (Blue Jean olabilir) okuduğum "aşktan yapılmış bir buzdağı" tanımı aslında bu albüm için son derece güzel bir tanımlama.  Albüm ceset kadar soğuk, bir o kadar ıssız, başında bekleyen aşık kadar ümitsiz, bu sahnenin içinde geçtiği kilise kadar yaşlı, altın ve siyah renklerle bezeli, ve dışarıda kar var.... ki, bunun gibi bir havadan insanı alıp istediği zaman geceleyin şehir sokaklarına atarcasına bu yoğunluktan koparabilecek kadar da insanı kendi içine çeken bir albüm Love Metal.

Love Metal aynı zamanda kendisini sert ve daha az sert şarkılar arasında bölen, fakat asla ballad denebilecek kadar yumuşamayan bir albüm.  Buried Alive by Love ve Soul on Fire son derece hızlı ve sert şarkılarken, The Funeral of Hearts, Sweet Pandemonium, This Fortress of Tears ve son derece garip ve uzun bir şarkı olan The Path daha düşük tempolu.  Beyond Redemption, The Sacrament, Circe of Fear ve Endless Dark aslında orta-yüksek tempo arası gidip gelen şarkılar.  Her halükarda, albümdeki her şarkının ve albümün kendisinin rahatça akıp gittiğini söyleyebiliriz.

Gelelim grubun sabit konusu olan aşkın bu albümde nasıl işlendiğine.... HIM bu sefer önceki albümlerini son derece neşeli gösterecek bir karanlığa gömülmüş.  Şarkılar daha hüzünlü, daha ümitsiz, daha ölüm yüklü, daha boğulur ya da karların arasında donar gibi bir hal almış.  "Aşk kalplerin cenazesidir", "Sen zaten kurtarılamaz haldesin, düşersen kimse tutmayacak", "Evin karanlık neredeyse oradadır" gibi son derece "neşeli" cümlelerin çıkabildiği albümde, gariptir ki, aşka ve aşık olunan kişiye ağıt denebilecek iki şarkı da (The Sacrament, This Fortress of Tears) bulunuyor.  Önceki albümlerden farklı olarak, grup aşk kavramını birinci kişiden anlatmaktan zaman zaman kendini sıyırıp üçüncü kişi perspektifine geçiyor (Beyond Redemption, Circle of Fear, Endless Dark) ve her halükarda, değişiklik yaramış denebilir.

Sonuç mu? Bir sonraki albüm grubu takip etmeyi kestirecek kadar geri adım atmış olmasaydı.... fakat, özellikle bu durumda ama bu durum olmasa da, Love Metal, mükemmel ve çok önemli bir albümdür.

Artılar: Saymakla bitmez.
Eksiler: Yok da diyebiliriz.
Kimlere tavsiye edilir: Metal, gotik metal, atmosferik metal seven herkese.

HIM resmi sitesi: HIM

Love Metal albüm kadrosu:
Ville Valo - vokal
Linde Lindström - lead gitar
Mige Amour - bas
Emerson Burton - klavye
Gas Lipstick - davul


1. Buried Alive by Love
2. The Funeral of Hearts
3. Beyond Redemption
4. Sweet Pandemonium
5. Soul on Fire
6. The Sacrament
7. This Fortress of Tears
8. Circle of Fear
9. Endless Dark
10. The Path

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder