21 Eylül 2012 Cuma

Mindless Self Indulgence - You'll Rebel to Anything

Eğer zamanında genç olmuş bir grup için "olgunlaşmışlar" ifadesi kullanılıyorsa, bilin ki sorun vardır.  Olgunlaşmak ya da değişmek kötü bir şey olduğu için değil, genellikle "olgun" tabiri grubun özünde barındırdığı her şeyi bir kenara atıp, neden aynı ismi kullandığını sorgulatırcasına farklı işler peşinde koşmasını anlatmak için kullanılır.  İstisnaları bunun çok azdır, ki, MSI, şükür ki, bu istisnalardandır.

You'll Rebel to Anything, grubun üçüncü stüdyo albümü ve içeriği diğer iki albümden fazlasıyla farklı.  Bazıları için bu albüm bir kırılma noktasını temsil ediyordu, fakat işin özü şurada ki, MSI, olgunlaşarak biraz daha oturaklı, daha başı sonu belli bir müziğe yönelerek aslında bir adım ileri gitmiş.  Müzikteki punk etkisi kendisini rock etkisiyle dengelerken, şarkı yapıları daha klasikleşmiş.  Her zaman grubun müziğinde faktör olmuş olan elektronik müzik (aynı şekilde hep varolmuş olan) chiptune etkisini beraberinde taşıyarak bu yeni ve "olgun" tarzın destekçisi olarak oturtmuş.  Fakat, elektronik etkileşimi, normalde kullanıldığı gibi kullanılmaktan çok, ikinci gitarı klavye olan grupları andırırcasına kullanılmış.

You'll Rebel to Anything aslında iki özelliğini açık net ortaya döken bir albüm: ilki, fazlasıyla protest bir duruş sergiliyor olması.  1989, You'll Rebel to Anything (As Long as It's Not Challenging), What Do They Know? ve Bullshit hep "özenti" mentalitesine göndermelerle dolup taşıyor.  Bu albümün çıkış döneminin de aslında emo akımının patlamasına denk geldiği düşünülürse, grubun zaten punk ruhundan nasibini almışlığı ile sahip olduğu tavrın tavan yapması anlaşılabilir.  Özellikle bahsedilmesi gereken şarkı Bullshit, zira son derece hoş bir girişten sonra "Bundan sonrası tamamen boş" diyerek (ve bazen "ve buna bayılıyorsunuz!") diye ekleyerek aslında özellikle ana-akım müzik endüstrisine giydiriyor.

Albümün ikinci özelliği ise aslında pek çok noktada karanlık bir havaya bürünmesi.  1989 ("Cesedim soğumadı bile / şovumun modası yavaştan geçiyor"), Rush'ın efsane şarkısı Tom Sawyer'ın cover'ı, , Straight to Video ("Hiç fark etmemiştim / hiç fark etmemiştim / güzelliğin kayboluyor / kaybolup gidiyor"), What Do They Know? ("Yüzümden okunuyor")  bu konuda çok belirgin şarkılar ve esas olayı enerji dolu, eğlendiren, pozitif yüklü bir grubun hüzne boğulduğu anlar cidden daha vurucu oluyor.  Bu konuda da öne çıkan şarkı Straight to Video zira kendisi baştan aşağı depresif bir şarkı.  Hava olarak esasen Diabolical'a benzeyen şarkı, sözleriyle ve havasıyla büyüleyici fakat bir o kadar da negatif.

Bu iki özellik bir yana, müziğin özü yine MSI'ya has sound'u koruyor ve protestolarıyla gülümsetmediğinde yine de eğlendirebiliyor.  Shut Me Up, 1989, Stupid MF, 2 Hookers and an Eightball ve özellikle Prom son derece eğlenceli şarkılar ki bunların arasından Shut Me Up ve Prom tamamen grubun bilindik hiperaktivitesine yakın geçiyorlar.  Ki zaten You'll Rebel to Anything, öncesindeki FGWSSS'nin otuz şarkıda barındırdığı enerjinin aynısını daha odaklı bir şekilde bulundurmayı başarıyor.

Aslında grubun şu ana kadar bir türlü yazamadığım bir özelliği daha var: özellikle FGWSSS ve sonrasında, MSI albümlerindeki her şarkı bir hittir.  Açıklamam gerekirse: bazen albümlerde olan ve diğer şarkılardan bariz bir-iki kademe yukarıda olan şarkılar, MSI albümlerinde yoktur.  You'll Rebel to Anything de bu açıdan son derece oturaklı bir albüm diyebiliriz, zira bu albümdeki herhangi bir şarkıya klip çekilebilirdi, ve o şarkı eforsuzca hit olurdu, zira her şarkıya aynı özen gösterilmiş.  Ki, zaten Jhonen Vasquez'in yönettiği Shut Me Up ve daha sonradan gelen Straight to Video'nun klipleri (hele grup Straight to Video için hayranlardan klip çekmesini istedikten sonra) rahatça hit haline gelmiştir.

Sonuç mu? MSI'ın ilerlerken kalitesinden ödün vermediğini görmek güzel.

Artılar: Müziğin ilerlemesi ve oturması, Straight to Video, grubun kendi çıtasının altına düşmemesi.
Eksiler: Eğlencenin yerini yavaş yavaş depresyonun alıyor olması, daha sonraki albüme de taşacak "daha önce çıkan EP'lerdeki tek tük şarkıları albüme koyma" huyunu 2 Hookers and an Eightball ile başlatmış olması.
Kimlere tavsiye edilir: MSI hayranlarına, MSI nedir merak edenlere ve genel olarak garip, elektronik destekli rock / punk sevenlere.


Mindless Self Indulgence resmi sitesi: MSI
Mindless Self Indulgence myspace: MSISpace

Tight albüm kadrosu:
Little Jimmy Urine - vokal
Steve Righ? - gitar
Lyn-Z - bas
Jeniffer "Kitty" Dunn - davul



1. Shut Me Up
2. 1989
3. Straight to Video
4. Tom Sawyer
5. You'll Rebel to Anything (As Long as It's Not Challenging)
6. What Do They Know?
7. Stupid MF
8. 2 Hookers and an Eightball
9. Prom
10. Bullshit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder