19 Eylül 2012 Çarşamba

HIM - Razorblade Romance

Gel gelelim, hem kendim, hem çevremdekiler tarafından "HIM Testi" olarak adlandırdığımız albüme.  Testimiz basit: bu albümü seven, grubun hastası olup yıllarca bırakmaz.  Sevmeyen, ki azdır, zaten bu tip müziklere çok girmemiştir.  Her iki durumda da aslında çok basit bir gerçeği kabul etmek gerekir: Razorblade Romance, tek kelimeyle mükemmel bir albümdür.

Her şeyden önce, burada inceleyeceğim versiyonu, albümün Finlandiya basımıdır.  Şöyle ki, ben bu albümü ilk kez bir arkadaşımdan alıp dinledim, ve dinlediğim versiyon Finlandiya basımıydı.  Bu olaydan sonra albümü bir yerlerde bulup aldığımda elime gelen ise Amerika basımıydı.  Fark nedir derseniz: şarkı dizilimi ve bir-iki şarkınıın varlığı/yokluğu.  Esas albümü ben Finlandiya versiyonu saydığımdan onu inceleyeceğim.

Razorblade Romance, HIM'in ağır gotik metal tarzını biraz daha farklı, bazen az daha yumuşak, bazen daha bodos ama her şarkıda daha vurucu, daha iyi ve son derece akışkan yeni bir tarz için terk ettiği albümdür.  Aslında müziğin özünde çok az şey değişmiştir diyebiliriz: hala gotik ve hala metal yüklü müzik, sert ve yumuşak anları arasında albümü paylaştıran, sadece ve sadece aşk üzerine şarkıları sıralayan bir müzik var.  Ki, HIM beni aslında hep bu albümde sırf aşk üzerine şarkı yazarak nasıl bu tek konuyu çeşitlendirebilmesiyle büyülemiştir - kaldı ki, albümde aslında "gotik" bir estetik mevcut.  Aşk ile ölüm bu albümde son derece yaklaştırılıyor ve çeşitli noktalarda resmen aşkı lanetliyor gibi bir hava var. Tabi mesele aslında kimin lanetlediği, ki, önceki incelemede geleceğimi söylediğim yere gelirsek...

Bu albümün en vurucu yönü, Ville Valo'nun vokalleri.  Adam bütün albümü sanki kayıt bittiğinde stüdyo tuvaletine kendini kapatıp hüngür hüngür ağlayacakmışçasına bir tarz tutturuyor bu albümde.  Sesinin her tınısı, söylediği her kelime duyguyla yüklü, ve müziğin diğer bütün unsurları bir yana, albüme esas yıkıcı kuvvetini bu vokal kazandırıyor.  Bu albümü ilk dinlediğimde aklımda kalan tek şey sözler, ve onlardan da ötede vokal olmuştu ki, Ville Valo bu albümden ne öncesinde, ne sonrasında bu kalibrede bir vokal performansı sergileyebildi.

Razorblade Romance'in bir diğer yönü, önceki albümdeki iki ucu (sert ve yumuşak şarkılar) biraz daha kendi kulvarında ileri götürmüş olması.  Gone with the Sin, Resurrection, Heaven Tonight, One Last Time, hep ballad sayılabilecek şarkılar (Gone with the Sin direk ballad zaten) ve son derece dingin, ama o dinginliğinde hüzünlü bir hava yakalamayı başarıyorlar.  Tabii ki, bu tip her şarkı için bir I Love You (Prelude to Tragedy), bir Razorblade Kiss var.  Ki, aslında daha "sert" şarkılar da kendi aralarında bölünüyorlar: Death is in Love with Us, I Love You (Prelude to Tragedy), Right Here in My Arms daha coşkulu, daha hızlı ve sert iken, Poison Girl ve Bury Me Deep Inside Your Heart ise daha When Love and Death Embrace'imsi - düşük temposuyla ağırlığını koyarcasına gidiyor.

Aslında niyeyse hiç bahsetmediğim bir yere gelirsem, alında enstrüman bakımından performanslar da son derece sağlam.  Riff'ler çok iyi, Mige Amour çok iyi bir basçı ve klavye desteği tastamam yerinde.  Şarkıların kendileri zaten son derece hoş ve basit dinamikler içeriyor.  Tekdüze olmaktan öte müziği kurtaran çok hoş numaralar var.  Buna sololar da dahil, ki, Gone with the Sin'deki solo apayrı bir güzelliktedir demeden geçemeyeceğim.

Sonuç mu? Bu albümü dinleyin.

Artılar: Müzik, albümün mükemmel olması, vokal, vokal, sözler, vokal.... sonra, vokal....
Eksiler: Yok.
Kimlere tavsiye edilir: Rock/metal dinleyen ve farklı şeyler arayanlara.... gotik rock tayfası elbet denk gelmiştir diye düşünüyorum.

HIM resmi sitesi:HIM

Razorblade Romance albüm kadrosu:
Ville Valo - vokal
Linde Lindström - lead gitar
Mige Amour - bas
Zoltan Pluto - klavye
Gas Lipstick - davul


1. I Love You (Prelude to Tragedy)
2. Poison Girl
3. Join Me In Death
4. Right Here in My Arms
5. Gone With the Sin
6. Razorblade Kiss
7. Bury Me Deep Inside Your Heart
8. Heaven Tonight
9. Death is in Love with Us
10. Resurrection
11. One Last Time

Not: Amerikan basımında şarkı dizilimi farklıdır, ve Your Sweet Six Six Six ile Wicked Game'in yeni versiyonları yer alırken, One Last Time yer almaz.
Not: Bu noktada, grup, HIM isimli bir diğer grup tarafından dava edildi ve karşılığında Razorblade Romance'in HER adı altında bir versiyonunu piyasaya sürdü.
Not: Ayrıca, yıllar yılı "I Love Haydar (Prelude to Comedy)" şeklinde sataştığımız Haydar Bayrak'tan da buradan özür dilerim ya, incelemeyi yazarken aklımdan çıkmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder