19 Eylül 2012 Çarşamba

HIM - Greatest Lovesongs, Vol. 666

Finlandiya, çok belirgin bir gotik metal geleneğine sahip.  Genellikle Finli çocukların siyahları çekip, son derece basit, ama gayet hoş riff'leri, insanın aklına yerleşen nakartları ve aşk üzerine yazılmış sözleri ile bu ülkeden çıkan gotik metal gruplarına mutlaka bakmak gerekir.  Fakat, HIM, bu gruplar içerisinde belki de en bilineni (gerek imajı, gerekse müziği) olarak boy gösteriyor.

HIM nasıl müzik yapıyor dersek: yıllar sonra kendileri, müziklerine "love metal" etiketi yapıştıracak da olsalar, HIM esasen gotik metal icra ediyor denebilir.  Müziği destekleyen, atmosferik ve zaman zaman esas duyguyu vermekle yükümlü klavye; sert, basit ama vurucu gitarlar, zaman zaman öne çıkan bas; görevini yapan davul ve en önemlisi, insanın içine işleyen ve/ya sadece duygu yüklü vokal.  Vokal konusunda söyleyeceklerimi Razorblade Romance incelemesine saklıyorum.

HIM'in kimliğinin temel taşlarından bir tanesi, albümlerinin tek bir konu çevresinde dönüyor olması: aşk ve aşkın etkileri, insana yaptırdıkları, insana yaptıkları.... adamların logosuna baksanız yeter zaten.  Bu açıdan çok özgün bir konu seçmiş oldukları söylenemeyebilir, fakat her şarkıyı bunun çevresinde dolandırıp hepsine ayrı bir kimlik kazandırmak ise cidden yetenek ister, ki HIM bu yeteneğe sahip.  Kaldı ki, aşkı sadece en basit haliyle incelemeyi değil, aksine daha iç içe geçmiş yönlerini incelemeyi tercih ediyorlar.  Bunun en iyi örneği When Love and Death Embrace: aşkı yok edici bir güç olarak tanımlıyor, ve bunu da lafı dolandırmadan ("Seni seviyorum, ve bu kalbimi eziyor" diyerek) ifade ediyor.

Tabii ki bu, albümün sulugöz ağıt cenneti olduğu anlamına gelmiyor - gotik metalin daha karanlık, daha sert yönlerini de öne çıkartmaktan çekinmiyor grup.  Our Diabolikal Rapture, It's All Tears (Drown in This Love), For You ve The Beginning of the End (yani albümün yarısı) hep son derece karanlık, albümün kapağındaki renklerle bezeli ve yoğun şarkılar.  Bu şarkılarda kullanılan gitar tonu son derece ağır, kirli ve fazlasıyla şişman, haliyle ortaya çıkan etki muhteşem oluyor - bu şarkılardan her biri tokat gibi çarpıyor.

Albümün nispeten yumuşak ya da sakin anları da daha aşağı kalır değil.  Bilhassa The Heartless ve When Love and Death Embrace, daha duygusal, daha kırılgan bir müzik sunarak, bir anlamda (nispeten) yumuşak oluşlarıyla vuruyorlar.  Bundan nasibini alan diğer şarkılar ise (Don't Fear) The Reaper ve Your Sweet Six Six Six, zira ikisi de albümün geri kalanına hakim sertliğe sahip değiller.  Ki, The Heartless aslında dünyanın en uçucu, en havada ama en güzel şarkılarından biri diyebilirim: "Acın, aşk değil" diye açılıp, "Görmüyor musun, kalpsiz o" diyerek aslında bir pop ballad'ının sahip olması gereken hafifliği, daha vurucu bir müzikle birleştiriyor.

Bütün bunların yanında, Greatest Lovesongs, Vol. 666, iki tane de cover içeriyor: Chris Isaac'in Wicked Game şarkısı (ki bu cover, daha sonra Razorblade Romance'in Amerika basımı için tekrar bestelenecektir ve bir de bu ikinci versiyona klip çekilecektir) ve Blue Öyster Cult'un meşhur (Don't Fear) The Reaper'ı.  Açıkçası ben Wicked Game cover'ları arasında seçim yapmam gerekse bu versiyonu tercih ederim.  (Don't Fear) The Reaper'a gelince, o da aslında iki haliyle de çok güzel bir şarkı, fakat HIM'in şarkıya kattığı uğursuz hava bamkaşka.

Sonuç mu? Aslında pek çok hayranın ıskaladığı, ama efsane bir albümdür Greatest Lovesongs, vol. 666.

Artılar: Müzik, hava, sözler, her şey.
Eksiler: Yok.
Kimlere tavsiye edilir: Gotik metal sevenlere.

HIM resmi sitesi:HIM

Greatest Lovesongs, Vol. 666 kadrosu:
Ville Valo - vokal
Linde Lindström - lead gitar
Mige Amour - bas
Antto Melasniemi - klavye
Juhana Tuomas Rantala - davul



1. Your Sweet Six Six Six
2. Wicked Game
3. The Heartless
4. Our Diabolikal Rapture
5. It's All Tears (Drown in This Love)
6. When Love and Death Embrace
7. The Beginning of the End
8. (Don't Fear) The Reaper
9. For You

Not: Albümün, garip bir şekilde, aslında 66 "şarkı" içerdiğini (sadece 66'ıncıda müzik var) ve albümün toplan süresinin 66:06 olduğunu belirtmekte yarar var.
Not 2: Wicked Game'in yanısıra, Your Sweet Six Six Six de tekrar bestelenip, çoğunluğu aynı kalırken, çok kritik bir noktası değiştirilerek Razorblade Romance'in Amerika basımında yer alacaktır.

1 yorum:

  1. Cok güzel bir inceleme! Dedigin her seye katiliyorum diyebilirim. Keske HIM o eski gothic, karanlik grup olarak kalsaydi da "Screamworks" zamanlarini görmeseydik. "Heartless" da benim icin cok önemli ve dünyanin en güzel sarkilarindan biridir.. Hele o solo bitince böyle yavas bi kisim baslio ya, orda bitiyorum resmen. HIM, 180 derecelik degisime ragmen hala kalbimde bambaska <3

    YanıtlaSil